Cześć
Na początku sorry, że pytanie będzie dotyczyło Scorpio, ale ten właśnie będzie dawcą silnika dla mojego Consula (dlatego w dziale off-topic).
Pytanie brzmi jak wygląda kwestia wyjęcia ze Scorpio silnika 2.8efi i skrzyni N9 "dołem"?
Bo sprzedawca u którego będę ten silnik wymontowywał przez telefon twierdził, że najłatwiej będzie rozkręcić belke od zawieszenia i ładnie wyjąć to od spodu auta podnosząc karoserie do góry. Ja, ani pomocnicy z PCK nie bardzo wiemy jak to w Scorpio wygląda i czy jest to w miarę łatwo do zrobienia uwzględniając fakt, że będziemy to robić na podwórku i raczej nie ma szans na kanał.
Wyciąganie silnika do góry jest niestety dość mało realne, bo nie bardzo mam dostęp do jakiejkolwiek wyciągarki o małym żurawiku nie mówiąc... :/
Także jeśli możecie to doradcie proszę co i jak. Czas odpowiedzi do niedzieli, bo wtedy mam jechać po silnik i skrzynie.
Z góry dzięki za pomoc
w scorpio od spodu wychodzi jak ta lala.
Jak dysponuje gość podnośnikiem dwukolumnowym to jest bajka.
Odłączasz wszystko i rozkręcasz od góry, podnosisz, podjeżdżasz wózkiem, opuszczasz, odkręcasz kilka śrubekod dołu, podnosisz budę a silnik i skrzynka z zawiechą zostaje na wózku. Bajka normalnie.
granadziarz_3M / 2006-02-17 07:10:01 /
Ja zawsze tak robie ponieważ nie dysponuje garażem z kanałem. Odkręcasz belke trzeba poodkręcać zawieszenie, opuszczasz silnik z belką razem. Ja podnosze na kobyłkach wysoko przód auta i wszystko ładnie wyłazi.
Bridgestone / 2006-02-17 07:10:03 /
Witam
Trochę odgrzewam stary wątek ale powiedzcie czy są jakieś pułapki przy wyciąganiu silnika z Capri:) W moim przypadku to będzie silnik 2,9 EFI. Czy poradzę sobie nie dysponując kanałem?Garaż narzędzia i wyciągarka jest:) Nigdy jeszcze tego nie robiłem
Pozdro
andreoz / 2009-04-30 19:36:26 /
wydech odczepić, skrzynie, dzwon odkrecić... linki, rurki... itd.. wiec wystarczy podlewarowac żeby co tam jest od spodu odczepic i odkręcic..
skrzynie , dzwon ????????
bez problemów wyjmiesz , trzeba się położyć trochę i da radę
a jak będziesz wyciągał górą to maskę warto zdjąć , ale i bez tego da radę :)
Wojdat / 2009-04-30 21:13:16 /
oj wojdacie... dzwon od silnika odkrecić oczywgipsie...
ja wyciagalem dolem silnik ze skrzynia razem,bez odkrecania(silnika od skrzyni).
tylko ze kapcia przecialem na pol.
Dzień dobry, odświeżam stary wątek lecz pytanie dotyczy linki predkosciomierza. Zabrałem się trochę za mój nowy/stary nabytek więc.. Silnik wyjąłem Góra, skrzynie dołem i zostaje mi trzymająca ja linka, moje pytanie czy lepiej rozkręcac ten ogon w skrzyni czy dokopywac się od deski rozdzielczej do licznika? Co będzie szybciej /łatwiej zrobić? Pytanie może głupie, ale robię to po raz pierwszy i chce poprosić o rady starszych i mądrzejszych od siebie, a mowa o taunusie 1.6 🙂
matej / 2020-09-08 14:41:57 /
Jak oczyścisz skrzynie w okolicy linki to znajdziesz pierścień segera. Wystarczy go zdjąć i linka powinna wyjść.
Wypnij linkę ze skrzyni, tam masz pierścień segera.
Grzesiek_Rudy / 2020-09-08 14:49:10 /
Super zrobione dzięki! 😁
matej / 2020-09-08 15:20:24 /
Hehe, aleś wykminił rozwiązania alternatywne, szacun za kreatywność :D
zapek??? !G.O.P! / 2020-09-08 18:29:09 /
To z prawej strony samochodu wygląda jak jakiś wechikuł czasu,jak ja lubię takie garaże.
mario75 / 2020-09-09 15:30:12 /