Z uwagi że nie znalazłem interesujących mnie informacji może ktoś pomoże.
Nie mogę zlokalizować przekaźników w wiązce capri mk1, moja wiązka to straszna rzeźba.
Gdzie powinny być przekaźniki świateł mijania i drogowych, gdzie znajdę przekaźnik kierunkowskazów i awaryjnych.
Przeglądałem schematy z działu garaż , ale nigdzie ni widzę żadnych przekaźników. Możliwe jest że w mk1a nie było przekaźników ?
Może ktoś posiada dobry schemat elektryki z opisem ?
Może fotki samej wiązki ??
Ja nie miałem, wiązkę miałem oryginał. Dokładałem przekaźniki sam, bo podobno się przepalają przełączniki jak ich nie ma :)
adrian_c / 2016-12-15 13:11:18 /
czy mógłby ktoś potwierdzić tą informację ? oglądałem dokładnie wiązkę fabryczną i faktycznie wygląda to tak jakby przekaźniki były poodkładane przez użytkowników
Mogło nie być. Nie wiem co prawda jak w MK1, ale w MK3 był tylko przekaźnik od grzania tylnej szyby i zespolony od świateł drogowych i mijania - jak tu http://www.capri.pl/garage/wiring-diagrams nr 17.
W Taunusach TC2 i TC3, które miałem, w ogóle oryginalnie był tylko przekaźnik od szyby a od świateł już nie, dlatego podejrzewam, że w Capri MK1 mogło ich po prostu nie być.
gryziu liil (EM) / 2016-12-16 08:37:07 /
Jak nie ma na schematach, to w fabryce nie dodawali nic od siebie.
W tamtych latach przekaźniki stosowało się w wyjątkowych przypadkach- jak grzana tylna szyba, lub czasowe wycieraczki.
Reszta była na wyłacznikach- a że sie przepalały- to coż, tak miało być.
więc jak chcesz to uporządkować, to raczej zrób nową, dedykowaną wiązkę.
Wstaw wiązkę z mk2/3 i w niej już jest przekaźnik od świateł. Instalacja jest praktycznie identyczna.
michukrk / 2016-12-16 18:37:55 /