Znalazłem takie ogłoszenie, które dodał Mysza -
Mocna skrzynia do V6
Mianowicie MT75 od scorpio 2,9. Pasi do V6 2.0, 2.3, 2.4, 2.6, 2.8, 2.9, 2.9-24V
Z ciekawostek - ma synchronizowany wsteczny - mozliwosc wrzucania wsteka bez zgrzytow do predkosci ok 50 km/h.
Cena: 400 złotych polskich
Jako, że się nie znam na tym za bardzo to prosiłbym drogich Fordomaniaków o wytłumaczenie mi kilku rzeczy.
1) Czy skrzynia MT75 pasuje bez najmniejszych przeróbek do wszystkich wymienionych tutaj silników?! Czyli skoro mam 2.8V6 to odkręcam kilka śrubek demontuję swoją skrzynię, odkładam, dokładam skrzynię MT75 wkręcam kilka śrubek i gotowe?! Jeśli potrzebne są jakieś przeróbki to jakie, na jaką skalę ile to kosztuje itp.
2) Co do tego wstecznego. To jak to jest, część samochodów ma synchronizowany wsteczny z tego co wiem, ale wyżej opisana zabawa (wrzucenie wstecznego przy 50) moim zdaniem powinna się skończyć zagładą synchronizatorów. No chyba, że się mylę... Jak to jest?
Z góry zaznaczam, że niezbyt się na tym znam i proszę o odpowiedź z czystej ciekawości, bo nawet gdybym zakupił taką skrzynkę to bym nie próbował takich zabaw... Ale pięciobiegowa wytrzymała skrzynia w której nie trzeba dokonywać żadnych przeróbek to ciekawa sprawa. Caprik byłby żwawszy mniej by palił...
Proszę o odpowiedzi na moje pytania. Pozdroxy
Wroniasty / 2005-08-01 23:33:44 /
:) Ale to chyba nie jest tak ,że jak jedziesz 50 do przodu to włączasz wsteczny. Jak jedziesz do tyłu ileśtam to możesz wrzucić bez problemów wsteczny. Ale ja tylko tak na zdrowy rozum. :) Też chciałbym znać odpowiedź na te pytania.
RAV :) / 2005-08-01 23:48:47 /
ad1. tak pasuje do silnika bez żadnych przeróbek, :)
ps. ale trzba ciąć i podnieśc tunel, skrócić mocowanie dzwigni zmiany biegów (ale tego akurat nie jestem do konca pewien), i przerobić wał, i podpore pod skrzynie
przerabiał, to juz trójkąt, mysza&bobik, piotrekPN, papaj i pewnie wielu innych...
Dokładnie, pasuje do silnika:)
Do nadwozia Capri/Taunus już niekoniecznie :( trzeba ciąć.
Ktoś gdzieś kiedyś mówił że bez cięcia też można, ale wtenczas skrzynia wisi straszliwie nisko i zaczepia się nią o nasze proste asfalty :[
gryziu liil (EM) / 2005-08-02 00:00:10 /
To niezbyt mnie pocieszyliście. Miałem nadzieję, że tylko przykręcić i tyle=P Ale skoro trzeba ciąć, bawić się, pasować... To dam sobie siana z tą skrzynką. Mojej nic nie dolega na szczęście, a kaski za dużo niestety nie mam. A co do drugiego pytania, czy ktoś rozwieje moje wątpliwości?
Wroniasty / 2005-08-02 00:06:10 /
Jezeli pokryjesz koszty naprawy skrzyni, to ktos na pewno rozwieje ;-)
pmx (wiewior;) / 2005-08-02 00:21:42 /
Dobrze rozumiem - synchronizatoy padną, tak?!
Wroniasty / 2005-08-02 00:23:29 /
mnie na szczescie nic nie padlo...
Ale z glupiego przyzwyczajenia, swiezo po kupieniu caprika w skrzyni 4 biegowej, wbilem w czasie wolnej jazdy (okolo 20km na godzine),
dwa razy wsteczny, zamiast 2.
W obu przypadkach skonczylo sie tym, ze od razu po uslyszeniu lomotu skrzyni wyjmowalem (a moze wybijalo) bieg. I za kazdym razem gasl silnik.
Na szczescie nie zniszczylem autka (przynajmniej nie zauwazylem, bym to zrobil).
Ale teraz uwazam podwojnie.
Arturo / 2005-08-02 00:39:48 /
Co do skrzyni... do przeróbki:
Wał, ja w całości wykożystałem wał od Scorpio, skrócony został.
Tunel, podnieść o jakieś 3 cm na odcinku ~40 cm.
Sama skrzynia jest też minimalnie dłuższa od zwykłej i musisz albo przerabiać mocowanie dźwigni zmiany biegów, albo przespawać łapy pod silnikiem 3 cm dalej.
No i niestety możesz się pożegnać z prędkościomierzem :( chyba że założysz elektroniczny, podobno da się założyć napęd na linkę, ale to będę testował później, więc teraz się nie wypowiem.
Piotrek PCK / 2005-08-02 02:19:23 /
Jednym słowem tak jak się spodziewałem problemów w sumie więcej niż korzyści, czyli ja dziękuję za MT75. Może kiedyś... Narazie dam sobie spokój=]
Pozdrawiam i dzięki za cenne info!
Wroniasty / 2005-08-02 02:37:21 /
Jakie tam problemy, użytkownic Capri nie zna takiego słowa jak problem :P
A to czy jest sens zależy od tego co chcesz osiągnąć... jeżeli masz zdezelowaną skrzynią 4ke, i chcesz mieć 5 biegów, albo kupujesz 2.9/2.8 i boisz się że zaraz ukręcisz tryby w 30letniej skrzyni biegów która się ledwo trzyma... to jest sens ;)
Piotrek PCK / 2005-08-02 02:52:25 /
Ja tam w scorpiu nie raz juz wkladalem wsteczny podczas jazdy do przodu, zgadnijcie jaka mine mial pewnego razu kierowca tira jadacy za mna ktory znikal nagle w chmurze dymu ;P
Mysza liil (EM) / 2005-08-02 06:56:52 /
Co do licznika - nowsze scorpio oraz wszystkie sierry mialy naped licznika na linke wiec wystarczy wymienic zebatke z wyjsciem elektrycznym na zwykle.
Mysza liil (EM) / 2005-08-02 06:58:57 /
Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło! Dzięx Mysza... Czyli po pierwsze jest to wykonalne, a po drugie nie dezoluje synchronizatorów. O taką odpowiedź na pytanie mi chodziło.
Pozdroxy
Wroniasty / 2005-08-02 07:11:45 /
potwierdze słowa myszy ;] synchronizowany wsteczny to piękna sprawa ;)
co do przeróbek to chyba już wszystko zostało powiedziane.
skrzynia sama w sobie jest bardzo przyjazna.. waży może połowe tego co zwykły żeliwniak noo i wytrzymuje w wersji standardowej 300Nm.
Trójkąt / 2005-08-02 08:21:41 /
Bo to właściwie cały wątek przez Myszę :). Przecież mógł od razu napisać jak to używać, jak działa i czemu to takie fajne, a i że cena dobra :).
PS Jak czytam tematy na forum to bardzo często Mysza pisze konkretnie na temat, a potem inni zaczynają dopisywać dziwne pytania i wnioski ...tak jakby nie czytali wcześniejszych odpowiedzi. :(
RAV :) / 2005-08-03 00:07:53 /
bo nie wiedza kto to taki Mysza :D:d
jakas taka malutka , niewinna ;P a w realu to ja mu pod ranie wchodze:D
a i mechanior dobry :)
niedowiarki :P
Wojdat / 2005-08-03 21:30:33 /
Noo, ja potwierdzę :)
A "dla podkreślenia wagi moich słów, siłacz walnie pięścią w stół" :D
liil
gryziu liil (EM) / 2005-08-03 22:17:35 /
Wojdat, ale to nie Mysza jest taki duży, bo ja mu pod ramię się nie zmieszczę =P Hehe
No a mechanior nie dobry a świetny, strasznie żałuję, że swego Caprika na PC choćby na lawecie nie przyiozłem. Pewnie jakbym przywiózł to odjechałbym już na kołach. Jak zaczęli chłopaki działać przy Grandzi Treetopka to po zakończeniu pracy mieli wyraźne smutne miny, że nie ma już nic do roboty, a tak ja bym im momentalnie Caprika podstawił i byłby jak nowy. niestety nie pomyślałem i teraz sam muszę sobie radzić=P
Pozdroxy
Wroniasty / 2005-08-04 00:55:04 /
Mam pytanie czy mt75 montowana w scorpio przy silniku 2.4 jest identyczna jak ta z 2.9. Chodzi mi o wytrzymałość skrzyni.
na poszerzonej łapie od grani nie trzeba skracać mocowania dźwigni.
papajPeCeKa / 2005-09-23 13:56:40 /
skrzynia MT75 scorpio 2.4 i 2.9 jest taka sama
Maciasek_3M / 2005-09-23 15:32:11 /