Witajcie, mam takie szybkie pytanie:
Czy przednie zawieszenie w Prosiaku i Turku jest takie samo? Interesuje mnie kwestia zwrotnic, piast, łożysk, tarcz hamulcowych, zacisków, tłoczków etc. Czy to wszystko w obu tych modelach było zamienne tak jak np w Taunusie 1, 2, 3 ?
bad ass boy / 2014-08-05 00:21:08 /
osobiście nie wymieniałem, ale wygląda tak samo. Jesli dodać do tego że podłoga ta sama i rozstawy, to na 99% to samo.
marian212 / 2014-08-05 09:23:24 /
Nie wiem jak było we wcześniejszych modelach. Mam dwa zawieszenia po 1978r
1 1985r mocowanie zacisku hamulcowego wykonane z jednego elementu wraz z piasta, metalowa osłona tarczy hamulcowej przykręcana na trzy śrubki
2 1980r mocowanie zacisku dokręcane do piasty, osłona tarczy hamulcowej przykręcana na cztery śrubki
W obu przypadkach piasty te same tarcze hamulcowe i zaciski też, drążki kierownicze jak i rozstaw resorów taki sam.
Na pewno były dwa rodzaje resorów pojedyńcze pióra paraboliczne w benzyniakach
oraz resory dwu piórowe chyba stosowane w ropniakach
t o m a s z / 2014-08-05 23:04:01 /
Dzięki Panowie za wasze cenne spostrzeżenia!
bad ass boy / 2014-08-10 21:02:31 /
Podłącze się tutaj. Na Zdworzu mysza z bobikiem obczaili, że mam takie inne coś zamontowane w transicie. Jakoś nigdy nie zwróciłem uwagi. Było tam sobie i tyle. Taki jakby reakcyjny. Ale jest to tylko z jednej strony. Czy ktoś już na coś takiego trafił? Auto że Szwajcarii.
Hmm... Coś jak Panhard czy jak to się tam nazywało do przytrzymywania mostu?
Hmm. Wygląda mi to na jakąś samoróbkę. Może komuś geometria belki z przodu uciekała i se podciąg z regulacją zrobił. Tym bardziej dziwne że z jednej strony.
Marcin P. / 2020-06-28 21:39:12 /
Miałem cztery transity mk2 w różnej konfiguracji i w żadnym takiego ustrojstwa nie było.
Marcin P. / 2020-06-28 21:41:33 /
Właśnie dzisiaj RSIntel napisał mi, że w dwóch to ma i jest z obu stron. Na grupie fb Transit mk1 mk2 owners też mi napisał koleś, że ma to u siebie i jest z dwóch stron.
Obstawiam, że u mnie były 2, ale po wizycie Janusza migomatu w mocowaniu resora prawym ten element już nie wrócił na swoje miejsce.
MikeB4 też ponoć u siebie masz coś takiego z dwóch stron. Prawda to?
kupię stabilizator taki jak widać obok tego ustrojstwa
rozjechany liil / 2020-06-29 07:41:52 /
Jeszcze nie tak dawno byl taki "oryginalny" zestaw stabilizatora na ebaju za chyba 200£ ale patrzac jak to jest mocowane i w jakim stanie to mysle ze za ta kase samemu mozna dolozyc , kwestia znalezienia odpowiedniego stabilizatora , dwa laczniki dwie blachy mocujace do nadwozia jarzma do belki. Nie wiem czy to jest oryginalne akcesorium czy to "hand made" bo tak wyglada no i kluczowe pytanie czy jest sens zakladania ale to juz osobny temat .
Damian74 / 2020-06-29 08:53:17 /
to oryginal. Jesli ktos bedzie robil takie cos to chetnie zamowie mocwania lacznikow do nadwozia
marian212 / 2020-06-29 08:55:55 /
po przeprowadzonym badaniu na odpowiedniej liczbie użytkowników wniosek jest taki, że różnica z i bez stabilizatora jest bardzo duża.
rozjechany liil / 2020-06-29 08:56:06 /
Ten drążek może służyć do ustawiania równoległości osi. U mnie jest jeden z lewej strony.
Co do stabilizatora to ciekawe co w miarę dostępne z innych samochodów mogłoby pasować - macie jakieś pomysły albo realizacje?. Ten na zdjęciu to oryginał - mam go w serwisówce Haynsa
turning / 2020-06-29 11:26:13 /
mercedes kaczka 207/209
t o m a s z / 2020-06-29 21:32:08 /
No to dowiedziałem się czegoś nowego nt. Transita.
Moje transity były wybrakowane:P
Z racji kontownikowatości wykonania tych podciągów byłem raczej pewien że to samoróba a tu mnie Dred zadziwił tym ciekawym wynalazkiem:)
Trochę mi się to kłóci ze swobodną pracą resoru, na pewno nie pozwala pływać belce z resorem przód tył, no i można sobie nieco poprawić ustawienie geometrii.
Marcin P. / 2020-06-29 22:52:20 /
Tak - mam taki łącznik gdzieś na stanie bo na aucie z tego co kojarze to nie - a być raczej powinien :) Dlatego pod muzeum w Speyer dokładnie obfociłem Ci spód Transita :D A 212 się zastanawiał o co mi chodzi :)
MikeB4 / 2020-06-30 02:10:40 /
domyslilem sie , dlatego lezalem pod Transitem dreda. Tylko wtedy mój pomysł na powód stosowania tego drazka byl przesztywnienie wzdłużne resoru po stronie którą szarpie przekładnia kierownicza. No a teraz, kiedy są po drugiej stronie ... dunno
marian212 / 2020-06-30 07:45:42 /
Mike, ale masz jeden czy dwa?