Poszukuję kogoś kto zna system K-Jetronik. Sprawa pilna.
erni25 / 2005-01-19 23:31:54 /
kilku z nas zna go nieco, ale każdy z innej strony. Napisz dokładnie jaki masz problem, to się coś wymyśli, ale najpierw proponuję przestudiowanie wyników wyszukiwania po wbiciu w wyszukiwarkę frazy: k-jet i zaznaczeniu "dokładnie podanego ciągu znaków"
granadziarz_3M / 2005-01-21 08:06:19 /
Już szukałem i nic z tego a problem mam taki jak zimny silnik to mam problemy z uruchomieniem to znaczy zapala i za chwile gasnie i tak kilka razy nastepnie chwyci pracuje nierówno i po upływie około 1-2 minut mozna jechac po nagdzaniu idzie jak złoto jest super. i tak dopuki silnik jest ciepły. Jak ostygnie od nowa problem.
erni25 / 2005-01-31 22:09:31 /
sprawdź czy wtryskiwacz dodatkowy dostaje napięcie i czy nie jest zapchany
Abo!GOP! / 2005-01-31 22:19:45 /
sprawdaono jest oki
erni25 / 2005-01-31 22:24:55 /
masz cos nie tak z osprzetem wtrysku
sa tam dwa urzadzenia odpowiedzialne za prace silnika na zimno
jedno to cos jak trabka z wtyczka i dwoma wezami, odpowiada za dostarczanie dodatkowej dawki powietrza aby zwiekszyc obroty, czesto jest to nawalone
drugie to regulator dawki paliwa zamocowany na kolektorze ssacym z przodu obok wylotu wody do chlodnicy, ma wtyczke, wezyk podcisnienia i dwa wezyki paliwowe do rozdzielacza
po pierwsze posprawdzaj wszystkie polaczenia, czy elektryka dziala (na stronie jest schemat) , czy to podcisnienie nie przepuszcza
jak silnik jest zimny i pracuje to zagniec jeden z wezy od tej trabki, jesli praca silnika sie nie zmienia to ona nie dziala (byc moze przez brak zasilania)
prace regulatora mozna sprawdzic manometrem na rozdzielaczu
camaro / 2005-01-31 22:27:15 /
wtryskiwacz rozruchowy ulatwia jedynie samo uruchamianie, nie prace na zimno
jesli nie dziala to silnik ciezej zaskakuje ale pozniej pracuje ladnie
camaro / 2005-01-31 22:29:56 /
Widzisz Camaro to tez sprawdziłem i oba urzadzenia są Ok. Zaczynam podejrzewac czy może co cylindrów nie przedostaje sie woda w bardzo małych iliściach . Po ilości w chłodnicy nie widac aby ubywała ale niew\ielkie ilości jak dostaną sie na cylindry mogawywo.łac podobne efekty. Co ty na takie ppodejrzenie.
erni25 / 2005-01-31 22:33:42 /
woda raczej nie ma nic z tym wspólnego! sprawdź jeszcze raz osprzęt od ssnia. .tak jak pisał camaro.. bo masz klasyczne obiawy skopanego urządzenia wzbogacającego mieszankę na zimno..
Trójkąt / 2005-02-01 00:38:28 /
Dzięki za poradę , po ponownym sprawdzeniu okazało się,że regulator termiczny jast zabrudzony i zmniejszał dawkę paliwa na zimno. Teraz jest oki. Tenx
erni25 / 2005-02-01 18:35:29 /
czesciowo podobny problem jak w watku.
auto stalo pare miesiecy ~od kwietnia, parokrotnie przepalone-przestawione w inne miejsce na podworku. dzis w koncu wymieniona skrzynia i pasowalo ja sprawdzic, oczywiscie pojawil sie problem z odpaleniem.
o ile na gazie zapala i chodzi ladnie, to na benzynie nicholery a jak juz zaskoczy to nie chce trzymac niskich obrotow poprostu gasnie.
gdy jedna reka lekko uchyle przepustnice a druga rownie lekko dzwigne klape w airboxie to jest troche lepiej, ale ponizej 1000obr/min nie udalo mi sie zejsc.
nic nie bylo ruszane z regulacja, jedynie uplyw czasu.
klapa chodzi z pewnym oporem ale plynnie, rozebrac to jakos i nasmarowac?
objaw troche jakby ciagnal lewe powietrze, ale na gazie (BLOS) chodzi w pozadku wiec raczej to nie to.
jakies sugestie? czy bede musial przeregulowac rozdzielacz?
Leszek "QSi" / 2009-07-16 23:55:12 /
zapomnialem dodac ze jak sie zagrzeje to objawy nie mijaja. wlasciwie nic sie nie zmienia. operujac pedalem obrotow nizszych niz 2.5-3k utrzymac sie praktycznie nie da.
Leszek "QSi" / 2009-07-16 23:59:18 /
na 99% nieszczelność pomiędzy zaworami ssącymi a tarczą. Wężyki podciśnieniowe, sparciała faja, i inne tym podobne pierdoły.
granadziarz_3M / 2009-07-17 09:12:23 /
BINGO!
wczoraj niedokladnie obejzalem,peknieta jest rura,harmonijka, miedzy blosem a airboxem :/ sama z siebie od stania pekla :P trza ja bedzie wymienic na cos innego...
a tak poza tym to co to jest "nieszczelność pomiędzy zaworami ssącymi a tarczą" i gdzie sie znajduje?
Leszek "QSi" / 2009-07-17 18:38:51 /
tak czytam i oczom nie wierze ;) troche usmazony dzis jazda przez caly dzien autem bez chlodzenia ;) i mozg nie dziala jak powinien.
juz zlokalizowalem przestrzen miedzy zaworami a tarcza ;D
Leszek "QSi" / 2009-07-17 18:50:47 /