Kupiłem pastę różową do polerowania na błysk. Cały kilogram. Rozpakowałem pudełko a tam cegła... Kostka ma konsystencję jakby tynku, gipsu... kruszy się. Jak mam to roprowadzić na metalu albo na filcu? Czy ktoś miał styczność z takimi pastami? Czy to się w czymś rozpuszcza? Może to trzeba podgrzać? Proszę o instrukcję użytkowania tego specyfiku. :-) Produkt chyba nie jest przeterminowany...
Pozdro
♠Zoggon♠ / 2004-12-23 20:42:14 /
przytknij to do wlacoznej polerki z filcem ...
DeMaDeS / 2004-12-23 20:58:54 /
Pferd to po niemiecku koń :-P
Hiehie - fajna nazwa, ale niestety nie wiem jak pomóc. A na opakowaniu nic nie pisze?? :-P
Pozdro
jesli instrukcja obsługi jest po niemiecku to albo przepisz albo zeskanuj to ci przetłumaczę, jeśli będziez miał z tym problem.
niestety nie ma żadnej instrukcji, tylko ulotka jakie kolory pasty stosować do jakich czynności i do jakich metali
♠Zoggon♠ / 2004-12-23 22:11:21 /
jestes pewien ze ta pasta jest do polerowania lakierow samochodowych?
bo z tego co opisales i z tego co sie orientuje pasta polerska w takiej konsystencji(twarda)jest uzywana do poleowania na blysk ... stali nierdzewnej aluminuim lub czegos o podobnej twardszej niz lakier fakturze
Main(misiek) / 2004-12-23 23:06:08 /
a ja nie mówiłem nic o lakierze :-) to jest pasta do polerowania stali na lustro... czyli jak rozumiem, mam najpierw przytrzeć tą kostkę porządnie filcem, a następnie tym flicem polerować metal?
♠Zoggon♠ / 2004-12-23 23:34:37 /
a czy cos bylo o tym ze to do lakierow samochodowych :P
akurat widzialem co bedzie Zoggon polerowac
ludziska jak tym pracowac
całą kostką ??? troche niewygodnie :)
sam jestem bardzo ciekawy ???
Wojdat / 2004-12-23 23:38:14 /
za dlugo pisałem :(
Wojdat / 2004-12-23 23:39:03 /
to nie jest pasta do recznego polerowania, tzn mozesz ale sie zameczysz
kup sobie filc na wiertarke, wsadz ja w imadlo, wlacz, przytknij ta kostke do filcu zeby sie tym solidnie upapral i poleruj
camaro / 2004-12-24 00:25:51 /
Zaleca się przeprowadzenie polerowania na tarczach filcowych, sukiennych lub płóciennych.
Zalecana szybkosć obrotów 1400-2000 obr/min.
Main(misiek) / 2004-12-24 09:29:52 /
na zasadzie analogii: poolerowałem alu taką zieloną pastą, jest tam wyczuwalne jakieś ziarno, ale pasta ma konsystencję pasty. skoro twoja ma konsystencję cegły ;-) to możę uskrob troche i dodaj wody, woda pomożę aby ta pasta ci się nie rozłaziła (rozpyliła) pod filcem.
bez problemu naklada sie taka stala paste na filc na polerce bo po pryzlozeniu do filcu sie rozgrzewa i zostaje tam gdzie trzeba
DeMaDeS / 2004-12-24 12:22:15 /
dokładnie tak, to pasta polerska do stali "na błysk". Przykładasz ją do rozpędzonej tarczy, aby tarcza też byłą różowa od tej pasty, w miejscu przyłożenia się rozgrzeje i ładnie się rozprowadzi na tarczy.
Potem przykładasz do tego co chcesz wypolerować i dalej to już się poleruje samo.
Ja byłbym za większymi obrotami - nawet z 4-6 tys, wtedy zrobisz to szybciej, ale musisz uważać, żeby nie spalić tarczy, bo wtedy to się szybko nagrzewa...
Co do samych tarcz - to radzę odwiedzić jeden ze sklepów z artykułami ściernymi, z reguły mają tam duży ich wybór, fajnie poleruje się np. szlifierką kątową z regulacją obrotów i tarczą z płótna, albo innymi, ale ważne, żeby miały max około 6 tys obrotów.
Polerując wiertarką - możesz się zniechęcić :)
Jeśli chcesz pastę wykorzystać ręcznie, to proponuję rozgrzać polerowaną rzecz, przykładając tarczę - pasta się rozgrzeje i roztopi i w ten sposób ją nałożysz, potem szmatkę w rękę, nawet zwilżoną rozpuszczalnikiem i do dzieła tak, aby rączki nie było widać :)
lutek / 2004-12-25 16:46:30 /
dzięki za wszelkie odpowiedzi. Oczywiście polerował będę wiertarą.
ps. ta pasta nie rozpuszcza się w wodzie. Jeśli wcześniej ktoś mówił o paście zielonej, to o ile to także był produkt PFERD, to wg ulotki pasta zielona jest do wstępnego polerowania stali i stali nierdzewnych, różowa do polerki na błysk. Ciekawa jest też pasta koloru beżowego do polerowania plastików na błysk. Czy ktoś polerował już plastik?
♠Zoggon♠ / 2004-12-26 08:12:19 /
tak ja polerowałem (kaseton z poliwenglanu ) dokładnie tak jak opisane wcześniej tylko mnijsze obroty . Na paście było napisane max 800obr.
Lukruś / 2004-12-26 09:13:44 /
max 8000 obr/min oczywiście , i nie polerować długo w jednym miejscu (nie dopuscić do nierównomiernego nagrzania elemętu). Pasta była jakaś włoska . Na zielonej puszce był złoty rysunek djamętu (puszka 2 kilowa) i informacje w kilku językach (po polsku jest naklejka)
Lukruś / 2004-12-26 09:25:14 /
nie rozpuszcza się w wodzie a może raczej w rozpuszczalniku. Zielona i inne kolory jest bardziej grubościerna, stąd ich zastosowanie do polerowania wstępnego. My nie używamy past Pferd, nam jakoś nie pasują-używamy Alox.
Wesołych Świąt :)
lutek / 2004-12-26 11:05:00 /
djamęt? a co to? :P o innych nic nie mowie.... mniej raza wzrok... :P
heheheheeee <lol>
dobre :P
widze Segal ze faktycznie wyszukujesz jush tylko ciekawe pozycje :)
pozdro liil
Wojdat / 2004-12-26 12:32:23 /
sorki mam dyslekcje ale postaram się poprawić
Lukruś / 2004-12-26 17:55:36 /