Po bezowocnym przestudiowaniu wcześniejszych wątków pozwalam sobie nieśmiało założyć nowy.
Swego czasu posiadłem Taunusa z 76 roku, który z przodu wygląda jak Taunus po 79'.
Czy chcąc powrócić do oryginalnego wyglądu (wymiana błotników i kierunkowskazów) nie napotkam na problemy np. spowodowane innym mocowaniem itp ?
Nie
Mysza liil (EM) / 2004-10-26 22:07:15 /
nie :)
Zakrzak! / 2004-10-26 22:07:52 /
Znaczy, że nie podejdą czy nie napotkam problemów ? ;-)
nie liczac znalezienia blotnikow od TCII to nie:)
Gleacken / 2004-10-26 22:10:12 /
No cóż.. Idę na calość.. Kupuje nowe.
Dzięki za rozwianie wątpliwości.
Odpowiadamy na pytanie, a nie na tytul watku :) (zreszta srednio przemyslany pod katem pozniejszego odnalezienia)
Mysza liil (EM) / 2004-10-26 22:13:04 /
Eeee... A jak miałbym go zatytułować ? Naturalnym odruchem było wpisanie w przeglądarkę: błotniki taunus.
Mógłbym oczywiście nazwać go: "Czy do Taunusa Mk2, który prawdopodobnie ma cały przód z Mk3, podejdą z powrotem błotniki z Mk2 ?" ;-)
Ale to OT.
Blotniki taunus mkII vs mkIII :)
A to sa nowe blaszane do mkII?? a gdzie i po ile??
Mysza liil (EM) / 2004-10-26 23:00:54 /
Poniał ;-)
Co do nowych blach. Nie wiem czy mogę powiedzieć bo zaraz się skończą ;-) Niejaki edi z http://www.taunus.pl twierdzi że może takowe sciągnąć za 200 zł sztuka.
Ale daje taką samą cenę za błotniki do Dzioba więc podejrzewam przejęzyczenie ;-)
za 200 szt?? do mkII?? jak sobie juz gdzies je kupisz i zalozysz na auto, i bedziesz chcial to sciagnie po 200 / szt, ale chyba z Twojego wozu :)
A to przejezyczenie to moze zł -> € ??
Mysza liil (EM) / 2004-10-26 23:15:43 /
malo realna cena choc ja moge zalatwic po 150 ale tylko lewy o ile dobrze pamietam(nowka) :)
pozdro jak cos to dawaj na priv
Zakrzak! / 2004-10-26 23:16:59 /
A tak się fajnie bujało w obłokach. Ale mnie sprowadziliście na ziemię ;-) Dopytam dokładnie jak to wygląda.
Te błotniki za 2 stówy w katalogu widnieją jako Błotniki Taunus 76-82, i chyba wiadomo czym to śmierdzi.
Mam prośbę. Czy ktoś dysponuje ładnymi rysunkami błotników przed 79 rokiem i po 79 roku? Widziałem na forum zrzuty z jakiegoś programiku.
Prześle je człowiekowi, żeby porównał wzrokowo.
po pierwsze czy to jest aż tak trudne pomyśleć... skoro masz bude od taunusa "mkII" a przód zainstalował kotś od "MKIII" to jak mogą nie pasować mocownia!!! To po pierwsze, a po drugie, czy aż tak trudno ściagnać fotki taunusa "MKII" i "MKIII" i dac komuś do porównania....nie wspominam, już że wystarczyło by opisać komuś że przednie kierunki w "mkII" nie zachoczą na boki błotników, a w "mkIII" jest wręcz odwrotnie.
SKUN_3M / 2004-10-27 14:34:26 /
Drogi SKUNie !
1. Podejrzewam, że CAŁY przód mam od Mk3 ,włącznie z pasem przednim itd. Dlatego też pytam czy to spasuje. Starałem się maksymalnie uprościć pytanie, wdawanie się w szczegóły tylko zacimniłoby IMHO sprawę, to primo,
2. Fotki już dawno wysłałem. Dokładnie opisałem itp. ale jeżeli mam zdalnie kupić towar warty 400 zł wolę mieć stuprocentową pewność (... bo na fotkach to słabo było widać...).
SKUNie, ładnie poprosiłem, ładnie podziękowałem. Czyżby bolały Cię zęby ?
co do przodu calego to blotniki sa inne i atrapa ,kierunki i tyle
a mocowania tych elementow sa takie same wszystkie
wiec nie masz przelozonego pasa przedniego bo sa takie same w II i III
a tak naprade to tylko lifting lekki i wszystko co jest z przodu jest zamienne
komplikacje zaczynaja sie dopiero od przedniej szyby bo po liftingu jest o (3cm chyba) wyzsza ale to cie nie interesowalo
Wojdat / 2004-10-27 15:18:52 /
Przepraszam za drobny off-topic (szczególnie SKUNa ;-) ).
Moje podejrzenie jest spowodowane tym, że zarówno wg. tabliczki znamionowej jak i numeru nadwozia mam 4 drzwiowego Taunusa w standardowej wersji ;-)
Jeti zaczynam cie nierozumiec ????
nie wiem juz do czego dazysz ???
napisalem ze od przedniego zdezaka do konca maski to znaczy do poczatku przedniej szyby czesci sa zamienne przed liftingiem i po
a czy masz 2 dzwi czy 4 to co ma wspolnego z blotnikami przednimi ???
a jak chcesz kupic to takie jak potrzebujesz i jestem tego pewien ma Bobik zglos sie do niego i bedziesz miec klopot z glowy i kasy ci zostanie w skarbonce na inne rzeczy do samochodu
pozdrofka
Wojdat / 2004-10-27 22:26:05 /
Wojtad jeszcze jest mała różnica miedzy MKIII a MKII ...pas przedni dolny ma inne wyciecia ale kształ a co zatym idzie dopasowanie do reszty jest takie samo !
SKUN_3M / 2004-10-27 22:26:55 /
Oj, już OK. Może rzeczywiście zagmatwałem.
Mam Taunusa Mk2 ale numery na tabliczce znamionowej i nadkolu wskazują że nie są od tego samochodu (np. różnice w wieku, ilości drzwi itp.). Więc pomyślałem że po jakimś gigantycznym dzwonie ktoś wymienił cały przód od Mk3 (razem z numerami ;-). I dlatego zapytałem (może nazbyt pochopnie) czy mogę bez przeszkód wrócić do poprzedniej konfiguracji (przód Mk3, błotniki Mk2).
Sorry, że gadam/łem niezrozumiale...
PS: Może nie powinienem ale: Po analizie tabliczki jednak wyszło że również opisuje taunusa Mk2 (tylko 4d) więc całe pytanie było faktycznie bez sensu, za co niniejszym przepraszam (głównie SKUNa ;-)
Pax
Co do blach ...
tak na poczatku proponuje obejzec strony producentow NOR i Klockenhorm. Jest tam opis, czesto ze zdjeciami + rysunki budy.
Co do cen ... Wiem ze w BHMD moglem kupic blotniki tyle ze do III-ki w cenie 179 zl/szt brutto (w zeszlym roku). W ten sposob nabylem tylny pas, reaparaturki blotnikow, progi itp.
tak ze cena 200/szt. nie wydaje mi sienierealna, choc przwiduje kilkutygodniowe czekanie.
p.s. wbrew pozorom jest bardzo wielu importerow tych samych blach ;)
amator liil (EM) / 2004-10-27 22:51:27 /