Witam Mam małe pytanie Czy ktoś z was docierał silnik na "OSTRO" szukałem na forum ale nie znalazłem odpowiedzi. Mianowicie wymieniłem pierścienie, panewki i głowice tuleje są stare i pytanie czy jak zacznę docierać go na ostro da taki sam rezultat jak na nowym??
Czy docieranie na ostro nie będzie dla niego za OSTRO ?
No i czy można to zrobić na podtlenku LPG czy tylko na PB?
I czy faktycznie na ostro jest lepiej jak normalnie emerytalnie ?
Ani emeryt, ani ostro.
Jeździj normalnie, pilnując, żeby na początku były to trochę dłuższe trasy, żeby silnik zdążył się nagrzać. Unikaj wolnych obrotów pod obciążeniem (20km/h na 3 biegu), bo to rozwala panewki. Początkowo nie pałuj.
Po 2000km zmiana oleju i dalej już w miarę normalnie.
m.kozlowski / 2013-04-25 11:17:54 /
czyli docieranie na ostro no sciema ??
tak docieranie na ostro to ściema
Tom'ash / 2013-04-25 19:58:21 /
Tu http://forum.motocyklistow.pl/index.php?/topic/40287-jak-docierac-nowy-motor/
jest dość wyczerpująco temat opisany.
Generalnie Marcin dobrze napisał. Z tym unikaniem pałowania na początku sprawa jest dyskusyjna.
tak jak m.kozlowski napisał, chodzi o doprowadzenie silnika do "warunków normalnych"
silnik ma się rozgrzać do normalnej temperatury pracy a następnie "wyrobić".
Wynika to na przykład z rozszerzalności temperaturowej, przykładem jest np zakładanie pierścieni trzymające łożyska na półosie w naszych sztywnych mostach - jak jest temperatura otoczenia to za chiny nie założysz, jak rozgrzejesz to samo wleci ;)
Tom'ash / 2013-04-25 20:01:48 /
Jak pójdziesz za ostro to będzie dymić i żreć olej :-/ raczej średnie zakresy obrotów i zero dużego obciążania (zbyt niskie obroty nie są wskazane), zero mocnego przyspieszania itp. U mnie niestety nastąpił przypadek 1 ... ale ja mam tez nowe tłoki, panewki itp. silnik się niby fajnie dotarł - chociaz pare razy dostał z buta, ale puszcza dymka przy mocniejszym wcisnieciu gazu czy redukcji ...
MikeB4 / 2013-04-25 21:17:55 /
Nie obciążaj zbytnio, i nie kręć obrotów bez obciążenia.
Mysza liil (EM) / 2013-04-25 21:29:44 /
Dzięki za odpowiedzi teraz juz mniej wiecej wiem co gdzie i jak thx
Powiedzenia jak w celi we filmie SYMETRIA....
Konrad Szyperski / 2013-04-25 22:30:05 /
http://www.mototuneusa.com/break_in_secrets.htm
Przemek S. / 2013-04-26 06:50:53 /