Witam!!
Co może byc przyczyną? Capri III, skrzynia 4 z zewnetrznymi wodzikami. Dzisiaj zauważyłem , że skrzynia zgrzyta przy redukcji z 4 biegu na 3. Jak sądzicie, co jest powodem? synchronizator, sprzęgło, a może jeszcze inne pomysły? Olej świeżutko zmieniony.
sam sobie odpowiedziales
najpierw sprawdz sprzeglo, moze za slabo wysprzegla, ale wtedy zgrzytal by na wszystkich biegach
pozostaje synchronizacja
skrzynie wodzikowe sa juz zazwyczaj mocno wypracowane i jak ja rozbierzesz to nie wystarczy wymienic jednego elementu, trzeba zrobic generalke jesli tryby sie jeszcze do czegos nadaja
jesli tu dopiero zaczyna zgrzytac jest szansa, zazwyczaj jak juz zaden bieg nie wchodzi to ludziki biora sie za remont, wtedy jest juz za pozno
camaro / 2004-05-24 14:16:06 /
no własnie myslałem że synchroniztor, ale miałem jednak nadzieje, że może podciągnięcie linki wystarczy:))Fakt, zapewne nie działoby sie tak tylko na jednym biegu, tylko na wszystkich..Jak z częściami do mojej skrzyneczki? wszystko dostane? Dzięki.
synchrnizator , a właściwie jeden z elementów sprzegła ciernego - brązowa tulejka stożkowa. Gdy jest zużyta , to ma mniejszą możliwość zrównania prędkości obrotowych wałków.
marian212 / 2004-05-24 14:29:08 /
wszystkiego nie dostaniesz, ale troche czesci mam
camaro / 2004-05-24 18:46:23 /
Pwenie synchronizator 3 biegu w skrzyni "pozbył" się wypustów które przytrzymują "pieski" podczas przesuwania biegu.Albo same "pieski" się wysypały.Jeden z trzech na pewno chociaż został.
Piotrek Ł....vel Kankkunen / 2004-05-25 16:20:47 /