już po wakacjach kupuje mkIII, ale nie mam garażu
:(, mam jednak miejsce i czas by teraz już zbudować wiatę, tylko nie bardzo wiem czy jest sens.Ile takie zadaszenie pomoże blacharce, bo samemu silnikowi i elementom gumowym to pewnie nic.
He to moj pierwszy wpis na stronce, a czytam juz wasze wypowiedzi kilka miesięcy, ogólnie tego tematu jeszcze nie poruszyliście(sprawdzałem)
sebon / 2004-05-23 12:01:58 /
co do zimy to wlasnie dzis rano wstaje a tu 2-3 cm sniegu na aucie!!!!! o zgrozo 23 maj a tu snieg pada...:(...juz tak od nocy..:(
a co do wiaty...to zawsze nieco ochroni auto przed opadami atmosf. itp.....lepsze to niz nic..:)
pozdro
Zakrzak! / 2004-05-23 12:15:37 /
właśnie przepisy są troche chore bo taka wiata bez pozwolenia - nie moze miec bocznych ścian za bardzo i wiecej jak 10 metrów kwadratowych ale zawsze mozesz zrobic 2x5 i powiesic do ziemii folie :-)
PS. mysl o postawieniu garażu :-)
MikeB4 / 2004-05-23 12:32:37 /
Sprawdzone przez znajomego: wojskowy namiot, taki, ktory ma 3 okragle okienka. Tylko jakis przewiew w nim trza uczynic.
Ananiasz / 2004-05-23 12:45:11 /
ooo...lub plandeka od tir-a...z calym stelarzem...i po klopocie:)
Zakrzak! / 2004-05-23 12:51:42 /
MikeB4
tez tak na poczatku myslalem i tak mi powiedziano w urzedzie
ale sa na to kruczki podpowiedziane przez kolegow budowlancow
bez pozwolenia na budowe mozna postawic kazda demontowalna konstrukcje, drewniana czy blaszana
a oprocz tego bez pozwolenia mozna utwardzic grunt czyli np wylac beton na podloge
wazne jest tylko aby konstrukcja nie byla na stale zwiazana z podloga i dala sie rozkrecic
takim sposobem mozna bez zbednych formalnosci zbudowac domek dla Capri
camaro / 2004-05-23 13:22:38 /
tak taki namiot dobrze by sie nadał z tego co wiem to nazywa sie N/S ale z tego co pamietam to jest drogi, ale zawsze można kupic używany
Daniel vel Treetop liil (EM) / 2004-05-23 13:29:01 /
camaro , sam sobie zaprzeczasz:
>a oprocz tego bez pozwolenia mozna utwardzic grunt czyli np wylac beton na podloge
>wazne jest tylko aby konstrukcja nie byla na stale zwiazana z podloga i dala sie rozkrecic
na 99% nie wolno robić wylewki bez pozwolenia , własnie dlatego u siebie mam kostkę brukową :P
marian212 / 2004-05-23 14:39:05 /
czemu sam sobie zaprzeczam?
utwardzic grunt mozna i postawic konstrukcje demontowalna tez mozna
byc moze nie mozna wylewac betonu, ale plyty betonowe mozna polozyc
camaro / 2004-05-23 14:48:43 /
wolno robić wylewke :) wlasnie ja zrobiłem :) wiec wolno :)
SKUN_3M / 2004-05-23 16:48:53 /
a tak drążąc temat jak to jest z odległością od granicy działki takiej kostrukcji? jakiś czas temu troszkę się zmieniły przepisy na ten temat więc moze ktoś przerabiał ostatnio ? niestety miejsce na garaż mam tylko w rogu przy budynku i nie wiem czy sąsiedzi by nie mieli nic przeciwko ;/
Jakby ktos chcial to daaaleki znajomy sprzedaje kontenery (jak na statku), to by byla niezla konstrukcja, moge sie zapytac po ile takie cudo.
Michał (drzewiej to było Wydmikufel) / 2004-05-23 17:27:12 /
2-3 metry od granicy działki jeżeli ściana nie ma okien
jeśli są okna to minimum 4 metry - ze zgodą sąsiada nawet na granicy działki ;-)
MikeB4 / 2004-05-23 17:27:35 /
Mike ale to się tyczy tylko budynków czy także się odnosi do konstrukcji rozbieralnych o których Camaro pisze ?
nie wiem to jest o budynkach (a wiec garaz też) - nie wiem jak jest z wiatą
MikeB4 / 2004-05-23 17:38:35 /
Normalnie jak nie ma okuen na scianie to minimum 3 metry od granicy, jezeli chce sie cos wybudowac w granicy musi byc zgoda od architekta miasta/gminy, a nie jak kiedys sasiada ;)
czytam i czytam i pod coraz większym wrażeniem jestem! Atmosfera prawie nie jak na capri.pl tylko na budownictwo.pl :)
Ale dobrze dobrze ! może sie przydać, mi osobiście najbardziej podoba sie pomysł Michałą z tym kontenerem tylko zeby to jeszcze nie było jakoś strasznie drogie!
SKUN_3M / 2004-05-23 17:51:13 /
chlopaki poco kombinowac?? przeciez wystasrczy zwykly blaszak za 850pln-ow z dowozem:) (cena w Krakowie) i napewno nie trzeba na niego pozwolenia a i ma swoja podłoge metalowa, a na zime moznaby go wyłożyć steropianem od środka.
Pozdro
jagoolmk2 / 2004-05-23 19:18:44 /
To ja kupie taki używany za 400 powiedzmy ale tez z dowozem poprosze :)
SKUN_3M / 2004-05-23 19:20:47 /
Bardzo dużo blacharce pomoże. Jak będzie dobrze wiata zrobiona to więcej niż ogrzewany garaż.To jest ogólnie sprawdzone przez naród niemiecki, który ma najlepiej zadbane auta na świecie chyba.Oni w większości trzymają auta właśnie pod wiatami. A plusy są takie: Nie szronią się szyby przez całą zimę, bo para wodna zostaje na dachu, auto ma dużo lepsze naturalne przewietrzanie niż w garażu, niska temperatura zimą w odróżnieniu od garażu (w którym jest cieplej od ogrzanego silnika) powoduje, że sól nie roztapia się na blachach przez to jest dużo mniej aktywna.
Michał Rau / 2004-05-23 21:27:17 /
Niemcy to skąpi są - pewnie dlatego nie budują garaży ;-) albo na podatek później nie mają hehe
"niska temperatura zimą w odróżnieniu od garażu (w którym jest cieplej od ogrzanego silnika) powoduje, że sól nie roztapia się na blachach przez to jest dużo mniej aktywna. "
ogrzany silnik ma z 90 stopni ..... kto tak grzeje w swoim garazu?
sól u mnie w kuchni sie nie roztapia a mam cieplej niż w garażu
garaż ma ten plus, że zapalasz auto w którym silnik nie jest ekstremalnie wychłodzony do - 20 np. jest to znacznie lepsze dla silnika - pewnie dlatego wiekszość montuje webasto jeśli nie ma akurat garazu.
Ale przepływ powietrza w wiacie jest naprawde na + a w garażu stoi w wilgoci (z tego co spłyneło z auta i stopniało - to spowrotem paruje ) i przez to bardziej rdzewieje w już otwartych do gołej blachy miejscach - to fakt
MikeB4 / 2004-05-24 00:19:22 /
a mozna sobie takiego blaszaka czy namiocik bez pozowlenia na parkingu pod blokiekm zrobic? albo gdzies kolo okna? :).Napewno na blaszaka nic nietrzeba to moge sobie jechac i postawic mojego blaszaka obok innych garazy?
mitrov / 2004-05-24 12:44:08 /
hehe, nic nie trzeba ale na wlasnej dzialce, a nie pod blokiem :)
camaro / 2004-05-24 13:06:20 /
Moj wuja ostatnio sobie robil taki sciemniany garaz.
Najpierw zronil wiate i jako scianki postawil plot
betonowy, wylozyl kostka i jest w miare. Tylko
wyglad nieciekawy. Przy sciankach mozna posadzic
jakis bluszcz zimozielony albo jakas inna roslinke
pnaca wieloletnia i bedzie bardzo estetycznie...
Nie dosc ze budownictwo to jeszcze ogrodnictwo....
:))
Pozdrawiam
bmantaj / 2004-05-24 14:10:19 /
A ja wziąłem 5 przęseł od namiotu foliowego naciągnąłem folią i jest super tylko nie robiłem przedniej i tylniej ściany aby był przewiew.
Dziubek / 2004-05-24 14:54:37 /