Witam
Panowie, jestem calkowitym laikiem pod wzgledem Capri czy innych fordow, dlatego zwrocilem sie z zapytaniem na to forum.
moja wiedza na temat automatycznych skrzyn biegow jest na poziomie zerowym9chociaz jestem mechanikiem)
Mam pytanko - czy mozna zamienic skrzynie c3 lub na odwrot na inna(c4,c5 itp)i jakie zmiany sa potrzebne, czy wal sie ruzni itp.
Bede bardzo wdzieczny za odpowioedz poniewaz porownywanie metoda prob i bledow moze byc kosztowne...
pozdrawiam Diro
diro / 2004-03-14 14:46:41 /
wał to pikuś, bo go sobie przerobisz. Kwestia czy na silnik założysz? W zasadzie większość skrzyń od V6 forda jest ze sobą (prawie) zamienna. "Prawie" to kwestia odległości powierzchni przykręcenia konwertera od przedniej płaszczyzny skrzyni, innymi słowy odsadzenia Flywheel-a i grubości dystansu na końcu wału silnika.
MacGyver to także ty!!!
granadziarz_3M / 2004-03-14 16:04:36 /
to zalezy od jakiego silnika bedzie ta np C4
C4 byly montowane na poczatku lat 70-tych w Granadach i Consulach do sporych silnikow, jest to amerykanska skrzynka do V8-ek, w Capri do mniejszych silnikow montowana byla BW35, o ile dobrze pamietam obie te skrzynie zostaly zastapione przez C3 (inaczej bordeaux) w roku 74 ktora byla niezastapiona w Fordach przez okolo 15 lat, pozniej A4LD i A4LDE, na tym sie skonczyly skrzynki do tylnonapedowcow
w kazdym razie nie zastepuj C3 przez BW35 albo C4 bo nie dostaniesz do nich tak latwo czesci (pomijajac sam fakt ze tych skrzyn nie ma)
camaro / 2004-03-14 20:43:45 /