logowanie | rejestracja
capri.pl » forum » przeróbki » Klimatyzacja w Capri

Klimatyzacja w Capri

Jest za gorąco, capri słabo się przewietrza.
Pesel dokucza, zmiana klimatu dokucza, szybkie drogi dokuczają.
Wysoka temperatura w aucie z zamkniętymi szybami to już nie dla mnie, hałas też zaczynam słabo znosić.

To wszystko zaczyna ograniczać sensowny sezon jazdy capri do wiosny i jesieni. Tak do, nie od-do. Sensowne temperatury i warunki to już nie poza sezonem solenia, ale też poniżej 27 stopni ciepła.

Widziałem gdzieś wzmianki o dwóch capri z klimą, ale nigdy nie widziałem
Chciałbym częściej używać Capri w lecie - rozwiązanie to chłodzenie.

Jak to widzicie?
Jak z konserwatorem zabytków? W zabytkowych budynkach można klimę montować, jak z autami?
Czy tam gdzie jest pomaga?
Jak podłączyć klimę do silnika Pinto?

Gnieciuch Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-08-22 23:09:06 /

Jak kiedyś szukałem to takie odmiany tego czegoś wyskaliwały.

Tweed / 2026-08-23 01:48:26 /

Z pinto jest sporo miejsca pod maską. Jedyny problem to sensownie dopasować parownik aby nie szpecić wnętrza czymś dodatkowym. Reszta szpejow podejdzie od uniwersalnej klimatyzacji.
Jeśli ktoś posiada nawet taką że działa, trzeba tylko nabić to prośba o pochwalenie sie jak to w środku wygląda. :)

Trójkąt Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-08-23 07:49:55 /

Tweed elektryczna klima pobiera więcej prądu niż jest w stanie wyprodukować alternator w Capri :D i ma sporo mniejszą wydajność od wersji silnikowej. Sensowność raczej żadna.

Trójkąt Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-08-23 07:51:41 /

Coś mi sie obiło o uszy ze w jakimś capri parownik był w miejscu schowka

wąski77 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-08-23 08:50:17 /

https://www.capri.pl/car/8&img=large

Kilka słów na temat klimy w komentarzach. Tyle że to V6.

konrad.s Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-08-23 10:30:46 /

Ja akurat nie mam schowka w ogóle. Więc miejsce by było.
Myślę o kole pasowym z efi - na dwa paski. Ale nie wiem czy ma tę samą średnicę.

Gnieciuch Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-08-23 17:49:07 /

Do porszakow starych robią elektryczną + mocniejszy alternator. Jest nawet wersja na emiraty z mocniejszym chłodzeniem. Tyle, że budżet zupełnie inny. Kolega montował, podobno robi robotę. Słowo klucz - classicretrofit z UK.

Konrad vel smasher Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-08-24 01:08:11 /

Ale problem nie leży w kompresorze, który można dowolnie dostosować i zamontować. Problem leży w sensownym parowniku z jakimś adapterem/obudową żeby to się jakoś całości trzymało. Szkoda, że nie mamy jakiejś dokumentacji. Wykonanie parownika to dziś tyle zachodu co wykonanie chłodnicy/nagrzewnicy, a obudowa w dobie druku 3D to też już nie problem.

granadziarz_3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2026-08-24 07:06:05 /

Trójkąt, taka sprężarka elektryczna rzeczywiście ma mniejszą moc niż mechaniczna, jednak podczas jazdy w mieście może się lepiej sprawdzać, oczywiście kosztem akumulatora.

Konrad- mechanicznie, sprężarka z Alli nie różni sie mocą chłodniczą od tej z retrofit, oni tam cenią sobie za sterowanie sporo, i całkiem słusznie, bo wygląda na zaawansowane.

magic Dokładna lokalizacja na mapie / 2026-08-24 10:04:42 /

Witam
Problemem nie jest sprężarka tylko parownik, który musi / powinnien być w środku a nie ma na niego sesownego miejsca. Ogólnie uważam, że należy poświęcić schowek i wyprowadzić dwie rury albo jakimś cudem włączyć się w układ. Fajnie byłby znaleźć zjęcie tych "paru" Capri na świecie jak to zrobiła fabryka. Temat mnie interesuje bo mam zamówienie na klimę do Capri ;)

fourM 3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2026-08-24 12:20:49 /

szukaj w usa, japonia tez miała klime ale raczej dokładaną.
np. tutaj:
https://bringatrailer.com/listing/1976-mercury-capri-7/
https://bringatrailer.com/listing/1976-mercury-capri/

przewody wchodza w miejsce schowka, + jest cos jeszcze poniżej zabudowane.
Moze ktoś ma ameryańskie fiszki? - Konar?

cOke Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-08-24 12:39:52 /

W USA dokładali klimę do importowanych Capri jako pakiet serwisowy,
Kupiłem kiedyś taki zestaw i założyłem u siebie,
Można pytać w Team Blitz,

Schowek trzeba było obciąć w taki sposób, że pozostała tylko płaska skośna część za drzwiczkami, z tyłu wchodzi parownik w obudowie. węże wychodzą obok węży nagrzewnicy.
Sterowanie i nawiewy były w konsolce montowanej w miejsce popielniczki, oryginalny plastik trzeba było tam powycinać żeby nawiewy się pomieściły.
pod maską miałem wszystko od Granady, tzn kompresor, węże, chłodnicę itp.

Na początku jak to nabiłem R12 to działało, ale później na zamiennikach już nie, tzn działało 2-3 dni i koniec. Później mi przeszło i zdemontowałem większość przeróbek w samochodzie, coś z tego sprzedałem, coś tam może jeszcze mam.
Ogólnie trzeba by to dopracować technicznie, żeby nie było partyzantki, dorobić węże na wymiar, dostosować wszystko do R134a, wtedy to będzie miało sens.

camaro Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-08-24 13:24:20 /

jeszcze w temacie- widziałem u motobiedy w Tarpanie klimatyzację elektryczną z ali, i tam narzekał na jej wydajność. Jednak trzeba przyznać, że ten moduł z parownikiem i wentylatorem jest przewidziany do pracy wewnątrz samochodu, znaczy pobiera i oddaje powietrze w kabinie. U niego pobierał cały czas świeże, gorące powietrze z zewnątrz, a i tak to pomagało.

Więc nie jest to zła rekomendacja dla takich układów.

magic Dokładna lokalizacja na mapie / 2026-08-24 14:40:09 /

Tu jest kilka zdjęć jakiegoś uniwersalnego (a może i w pewnym sensie dedykowanego zestawu) kupionego dawno temu w Hiszpanii do tzw MKIII. Jak widać jest tu jedna dysza że sterowaniem nad zegarkiem.
https://www.capri.pl/image/forum/589224/206142

PiotrekFCapri / 2026-08-25 01:22:11 /

Elektryczna klima z aliex, ma sprężarkę o mocy ok 500-800W, i moc chłodniczą około 2kW.

Natomiast sprężarka pędzona z paska w średnich samochodach zużywa ok 2000W, i dysponuje mocą chłodniczą rzędu 6kW.

Stąd elektryczne zasilane z 12V nie będą tak wydajne.

Trójkąt Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-08-25 15:56:29 /

racja, oczywiście że nie mają takiej mocy. Ale przy niskich obrotach silnika, w mechanicznych też szału nie ma. A czasami to jedyna możliwość posiadania klimatyzacji. Choć w przypadku taunusa chyba montaż elektrycznej nie ma sensu.

magic Dokładna lokalizacja na mapie / 2026-08-26 10:08:00 /

odkopałem tą moją klimę, tak to wygląda

camaro Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-08-26 23:17:31 /

Cześć Camaro
I gdzie to było montowane ?
Pozdrawiam
Misiek
Ps Coś na zasadzie Mustanga ?

fourM 3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2026-08-26 23:40:00 /

cześć :)
to co na fotce czyli parownik z nawiewem był montowany jak wyżej opisałem za schowkiem, tzn w miejsce wyciętej części schowka, trochę wystawało to w dół,
a na środku pod popielniczką była konsolka z nawiewami i regulacją coś jak w tym Mustangu

camaro Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-08-26 23:56:24 /

Miałem kiedys manie na zapisywanie ogłoszeń z fordami z polski ale i z zagranicy gdy bylo coś ciekawego. Miałem tam kilka ogłoszeń z capri i nawet taunusami z klimą.
Problem w tym że to na stacjonarnym kompie który z 10 lat leży w garażu... Może uda się to odpalić...

Szafa !G.O.P! Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-08-27 16:17:51 /

No to Panowie do produkcji w tył na lewo marsz!

granadziarz_3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2026-08-28 11:46:14 /

konsolka klimy wygląda tak, od spodu ma miejsce na oryginalną popielniczkę

camaro Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2026-09-01 15:22:29 /