Witam wszystkich
Mój pomysł wpadł mi do głowy gdy temp spadła do -10stC i miałem bardzo duze problemy z uruchomieniem silnika na benzynie.
Wygląda to tak:
dokładamy elektryczną pompkę paliwa od "czegoś tam" równolegle z mechaniczną
+ zaworek przeciw powrotowy i wtryskiwacz lub 2 (mysląc o V6) i jakąś prostą elektronikę.
Założenie:
włączamy elektryczną pompkę i napompuje nam gaźnik(lub nie ) uruchamiamy wtryskiwacz i silnik(powinien od razu zaskoczyć) po chwili wyłączamy wtryskiwacz i pompkę, gdy silnik się cokolwiek rozgrzeje to pracuje juz na gaźniku(lub od razu pmożna przełączyć go na gaz).za chwilę odcinamy gaźnik i przełczamy na gaz.
wiem,że to nie oryginalne itd ale powinno troszkę wspomóc uruchamianie silnika
i zaoszczędzić na benzynie
pozdrawiam Michał
Consul2.3V6 / 2004-02-21 13:37:45 /
najszybszym sposobem bedzie montaz pompki elektrycznej, ale bez wtryskiwaczy i innech takcih cudów, załączana z kabiny, właczasz, pompka pompuje paliwko do gaznika, odpalasz...
jedyny minus to cena elektrycznych pomp paliwowych. aha jezeli pompka, ma działac cały czas zamiast mechanicznej, lepiej zeby to była pompa od jakiegos gaznikowca, inaczej zawór w gazniku moze nie wytrzymac.
pozdrawiam
Potwierdzam słowa Coke'a elektryczna pompka in-line o nie za wysokim ciśnieniu włącznik w kabinie, minusy to cena... ale mozna spróbować z pompką od ZAZ'a(pompka paliwa do nagrzewnicy)na szrocie cena nie wysoka a powinna wystarczyć. U mnie elektryczna pompka spisuje się.
Można zamontować elektryczną pompkę z gaźnikowych wersji Hondy prelude 1,6-2,0 84r-89r....mniej więcej.......lub Mazda również w wersji gażnikowej z tamtych lat..........oczywiście absolutnie nie od wtrysku......
Piotrek Ł....vel Kankkunen / 2004-02-21 18:45:37 /
A ta pompa z Hondy to jest zewnetrzna czy w zbiornku bo Sierra tez miala takie pompy do gaznika ale montowane w zbiorniku niestety.
Seba / 2004-02-21 22:10:18 /
Nie doszedłem z tym jeszcze do ładu :(
Do mojej "Renówki" załozyłem elektryczną pompke paliwa od (subaru leone 1,6 na gaźniku), efekt - nie mogę sobie poradzić z ustawieniem gaźnika 1 litr na około 2 in pracy ( przelew zrobiony zaworek igliczny dział poprawnie ) wcześniej na tymsamym gaźniku przy pompce mechaniczniej spalanie około 10L /100km... moze to kwestia czegosinnego ale... mi to wygląda na to (prawdopodobnie mysze zrobić jakieś zwęzki... i może będzie dobrze
Pe®ana / 2004-02-22 00:18:53 /
Wszystko pieknie, lecz koszt tych wszystkich patentow przekracza napewno cene nowej mechanicznej pompki paliwa... Jesli ssanie dziala, pompka jest dobra, czyli nie opada paliwo, nie ma potrzeby stosowania czegokolwiek wiecej. A gdy w baku mamy marnej jakosci bene i naprawde jest bardzo zimno, wtedy... SAMOSTART RULEZ! :-)
Mysza liil (EM) / 2004-02-22 00:54:55 /
a czy kłopoty z odpaleniem zimnego silnika mogą być spowodowane zbyt małą ilością podawanego paliwa na ssaniu(pościągałem dokumentacę gaźników ale jeszcze nie robiłem testów).szczerze to chodziło mi o pewny start silnika w każdych warunkach gdyż chcę zamontować zdalne odpalanie z pilota.
Consul2.3V6 / 2004-02-22 11:18:03 /
a może podgrzewać powietrze w kolektorze dolotowym przy rozruchu za pomocą jakiejś grzałki???
Consul2.3V6 / 2004-02-22 11:19:53 /
pewny start to nie oznacza wielkiej dawki paliwa... jak dasz za dużo to zalejesz świece i itak nie odpalisz...
jeśli jeździsz na gazie .. i bardzo żadko przełączasz na benzynę to niestetry tak bedzie.. nie uda sie wyrególować poprawnie gaźnika...
w gaźniku jest sporo elementów które raz zmoczxone benzyną powinny w benzynie pozostać..
proponuje rozebrać gaźnik , wyczyścić i zmienić mębranki.. potem wyrególować i częściej jeździć na benie...
Trójkąt / 2004-02-22 12:11:35 /
chyba jednak zacznę pisać w wordzie :)) coby takich byków nie walić :)) przepraszam wszystkich których kłuje to w oczy :))
Trójkąt / 2004-02-22 12:27:27 /
czy na mrozie silnik moze nie palic przez pompe paliwa?? Jak neidawno bylo najzimniej to Caprik odpalal tylko na hol, nawet podlaczenie kabli z innego samochdu nie pomoglo:) ale w zyciu bym nie pomyslal ze to przez pompe...
pmx (wiewior;) / 2004-02-22 19:44:27 /