Macie jakieś pomysły na to, jak mozna zważyć samochód?
Tam gdzie sa sklady wegla /pretoow zbrojeniowych maja wagi najazdowe w Sulejoowku sa ze 2-3
ale mysle ze z tym nie ma problemu w innych miejscowosciach. Po co ci wazyc Capri?
NARRA
Q_Back / 2004-01-26 08:55:09 /
na bokserskiej jest sklad wegla i skup zlomu maja wage
jest to kolo centrum expo
CHUDER / 2004-01-26 09:32:49 /
1)stacja diagnostyczna (gł. z komputerem) często ma wagę w rolkach hamulcowych.
Ważą jedną oś, potem drugą.
2)dowolna hurtownia stali itp., mają zazwyczaj wagę pod drogą, na wjeździe do zakładu
3)firmy spedycyjne (szczególnie eksportowe, kurierskie, itp.) mają wózki paletowe z wbudowaną wagą do ok. 2t
itd, itd...
Jeżeli na stacji diagnostycznej zmierzę nacisk na jedną i drugą oś to suma da całkowitą wagę?
No niezupelnie, ale bedziesz mial przyblizona wage...
Mataj / 2004-01-26 13:58:05 /
podjedz na jakies wieksze złomowisko, maja duza wage najazdowa i przewaznie wyswietlacz na zewnatrz budynku, wjedziesz zobaczys ile wazysz i wyjedziesz :)
hehe tylko trzeba uważać żeby z wagi na złomie nie chcieli auta na hałde wżucić :))
Trójkąt / 2004-01-26 14:43:06 /
no jest takie ryzyko, podobnie jak parkowanie na kopercie przed smietnikiem ;)
Rayo: Jeżeli w osiach to TAK
Jeżeli złapiesz np. podnośnikiem z wagą za sam koniec auta, a drugi by spoczywał na osi, to będą błędy (choć nie za duże ;) ). Jeżeli podnosić/ważyć "częściami", to najlepiej:
- 4x pod kołem (wszystkie na tym samym poziomie, łącznie z wagą- zbytnie podniesienie np. wagi spowoduje wzrost obciążenia i oszustwo)-łatwo o błąd,
- 2x na wysokości osi (np. pod dwoma kołami jednocześnie, lub pod belką przednią i pod mostem)
Pamiętaj, by wysiąść z wózka, lub odliczyć swoją wagę ;)
Niech zgadnę pewnie w dowodzie rejstracyjnym nie masz wagi i kazali Ci to sprostować. Ja właśnie dowodzik odbierałem i mam podać wagę moc naciski na osię max wagę przyczepy i takie tam a na stacji nie mają katalogów i niezłe jaja..
BABALOO / 2004-01-27 10:56:01 /
a w którym dowodzie rejstracyjnym masz wage?? dopuszczlana całkowita tak, ale nie własna samochodu, to jest tylko (i nie zawsze) na tabliczce znamionowej.
pozdro
no jak nie jak tak. mam normalnie podaną masę własną pojazdu (1040 kg) a przy przeglądzie wyszło nacisk tylnej osi: 400 kg a przedniej: 440 kg
zważyć capri można na wadze kuchennej, tylko trzeba go wpierw (jak kobite) rozebrać ... :)
pozdr
MIHU / 2004-01-27 12:20:36 /
moze na starych dowodach byla. Teraz wagi nie uświadczysz, na pierwszej stronie dane auta numery itp., srodek, przeglady i wpisy... a na ostatniej:
Pojemność silnik/Moc || Rok produkcji pojazdu
Dopuszczalna masa całkowita || Dopuszczalna ładowność
Liczba osi || Najwiekszy dopuszczalny nacisk osi
Dopuszczalna masa całkowita przyczepy || Liczba miejsc
Numer karty pojazdu
Data pierwszej rejstracji
Badanie techniczne + pieczatki...
hmm jakos masy własnej nie widac ;)
Fabryczne dane mozna odczytac z działu garaż ale przez te kilka lat sie mogły troche zmienic...
pozdro
Dop całkowita minus ładowność - (ładownośc zaokrąglają ? ja mam trzy X czyli 300 kg ?) :-)
Faktycznie kiedyś była podawana masa własna
MikeB4 / 2004-01-27 18:10:34 /
Mozesz spróbować w dowolnym składzie budowlanym z wagą - mniejsze ryzyko że Ci auto na hałde na złomnicy wrzucą .... a dokładnośc mają chyba do 10 kg ładowność Capri to nieco ponad 400 a masa z V6 powinna być około 1100 - 1200 kg
http://www.capri.pl/capri/mk3-gb-d-2.8i.php
http://www.capri.pl/capri/mk3-d-2300.php
czemu 2.3 V6 jest o ponad 100kg lżejsze od 2.8i ?
MikeB4 / 2004-01-27 18:19:51 /
mike dopuszczalną ładowność mam "0" wiec sie zaczynam odchudzać ;)
nie zapomnij jeszcze rayo zalac bak do pelna wyciagnac wszystkie graty i odkurzyc w srodku :P
Michal FAZI / 2004-01-27 23:42:35 /
waga na najbliższym złomie - taka najazdowa ;)
michalch83 / 2016-07-22 09:21:30 /
I to po ponad dwunastu latach , ale chciał pomóc .
Czytałem to przed południem ale nie miałem siły dodać komentarza :-)
wiśnia / 2016-07-22 23:27:52 /
Wcześniej był spam (reklamowy) o wagach w tym wątku i dlatego się odnowił i pojawił na liście nowych odpowiedzi :)
MikeB4 / 2016-07-23 10:13:24 /
haha dobre
Świr_BDG / 2016-07-23 15:02:27 /