Mam zdjecie owego tloka to jest z jednego silnika ktory mam rozebrany. Ma on o wiele glebsze wytloczenie na wierzchu czyli jest bardziej odprezony od tych ktore mam jeszcze w drugim bloku i maja prawie o polowe plytsze wytloczenie. I pytanie brzmi czy mozna po tym rozpoznac ktore to 1,3 a 940. Pytam bo strasznie mam pordzewialy tamten blok i by mi to zaoszczedzilo duzo pracy i czasu jesli bym wiedzial. Jesli ktos mial doczynienia z tymi silnikami to prosze o podpowiedz ;) Jesli nie to bede zmuszony wyszarpac jakos tloki z drugiego bloku. Na logike to ten ze zdjecia jest bardziej odprezony czyli od slabszego motoru ale moge sie mylic .....
Wysokość tłoka ze zdjęcia to 84 mm
Średnica 80 mm
chodzi o to ktore są 1,3, a ktore 0,9 ? Bom patrzył w te cyferki z 2 minuty bez zajawienia normalnie :/
Mysza liil (EM) / 2009-02-02 23:08:32 /
Tak dokładnie może zagmatwałem ;) W sumie chcę się upewnić które są od słabszego silnika i wtedy będę miał wszystko jak na dłoni, ale już w tym momencie jestem pewien że posiadam dwa różne silniki bo tłoki wyraźnie są inne. A więc Mysza też uważasz, że te z głębszym wtłoczeniem są od słabszego ? Miałeś do czynienia z takowymi piecami?
Z piecami? Toż to nie są piece, to nawet nie są podpalki do grilla. Na szczescie wyrzuciłem taki jeden z fiestą na złom.
Mysza liil (EM) / 2009-02-02 23:44:57 /
To są mini grille jednorazowe ;) Ale nie to jest najważniejsze, ważne że oryginała chcę robić a nie super tuning Rs 20 000 którym i tak by nigdy nie był. Czyli nie pomożesz w tej kwestii widzę ( a myślałem, ze Myszy się nie da zagiąć a jednak ;) Ważne, że poczucie humoru nie opuszcza może jutro ktoś się wypowie bo w sumie późno już f..k pora spać pozdro ;)
To sa tloki od 1.3
Gurden / 2009-02-03 09:11:28 /
albo 1.6 bo jeden z nich ma dłuższy korbowód.
Gurden / 2009-02-03 09:12:54 /
To już widzę różnicę mój ma prześwit na ostatnim pierścieniu. Czyli myślę że 1,3 odpada, o 1,6 to nawet nie wchodzi w grę bo gość co mi auto sprzedawał nic nie mówił o takim silniku a na tabliczce mam 940 więc najprawdopodobniej jest to tłok 940. Zobaczę jak puści naftę silnik to spróbuję wyszarpać chociaż jeden tłok z drugiego i zrobię fotę dla porównania.
Ponieważ kent ma płaską głowicę to im większa pojemność silnika -> tym większa komora spalania w tłoku ....
w skrócie te z coraz większymi dziurami są od coraz większego silnika...
Tłoki od 1,6 nie mają w ogóle podcięć na zawory (jak w 1.3 - nie wiem czy 0.9 1.0 i 1.1 mają). Wszystkie silniki mają tą samą średnicę tłoka tj. 80,96 mm , różnią się wysokością bloku... i co za tym idzie skokiem tłoka...
MikeB4 / 2009-02-03 10:14:52 /
to ktory tłok z moich na ostatnim zdjeciu byłby od 1.6? ten z prawej czy z lewej?
Gurden / 2009-02-03 11:55:34 /
oba mają podcięcia na zawory to chyba oba 1,3
...::$nuffy (Grześ) / 2009-02-03 14:21:04 /
Dobra po kolei od lewej:
- tłok z niższym o 5 cm korbem
- wtłoczenie z przodu głębokie na 15 mm o średnicy 50 mm
- nr na wierzchu tłoka 3/F
- nr na korbie 2233EFRONT
Tłok prawy:
- z niższym o 5 cm korbem ;)
- wtłoczenie z przodu głębokie na 11 mm średnicy 45 mm
- nr na wierzchu tłoka 8/A
- nr na korbie 2738EFRONT
Oba tłoki poza wtłoczeniami niczym się nie różnią....
Tłok prawy z WYŻSZYM o 5 mm korbem ;))
Według mnie tłok prawy jest o 940 bo :
- ma dłuższą korbę
- ma mniejsze wtłoczenie w tłoku
Wypowiedzcie się czy zgadzacie się z tą teorią, może ktoś ma takie tłoki od 940stki i potwierdzi wymiary to by rozwiało wszelkie wątpliwości i mógłbym przystępować do remontu ;)
włóż wał i tłok z korbą (z tego rozebranego) zmierz skok tłoka (odległość od zw do zz) a później to już prosta matematyka i masz pojemność
brzezin / 2009-02-03 20:09:03 /
Tak naprawdę to wystarczy sam wał do tych pomiarów, skoro kenty maja taką samą średnicę tłoka...
m.kozlowski / 2009-02-03 20:10:12 /
Chyba innego wyjścia nie mam sprawdzę jutro.
Mysza piszesz, że to nie jest piec to popatrz ;))))
troszkę szkoda że ta butla obok się nie zajęła ;)
...::$nuffy (Grześ) / 2009-02-03 20:39:10 /
http://pl.youtube.com/watch?v=D4P6wy6WYYA
Nawet odpalił ;)
Ma potencjał ;)
Jak wiesz od ktorego wału które tłoki, to przeca na wale napisano pojemność?
Mysza liil (EM) / 2009-02-03 22:25:58 /
Zerknę na wał ;)
A tak wyglądają tłoki od 1600
Mają jeszcze większą "dziurę" na komorę spalania w tłoku i mniej obrzeża ;-)
MikeB4 / 2009-02-05 02:29:42 /
Ładne są jak nowe ;) A na wale nie ma pojemności napisanej ale to nic skok tłoka jest 45 więc mam silnik oryginalny i będzie taki jak z fabryki wyszedł bo będę go regenerował całego ;)