W sumie to chodzi mi o doczyszczenie tej jasnej (w moim przypadku) nakładki na deske rozdzielczą. Moze ktos z was juz kiedys przerabial podobny temat. Tu doskonale widać tą nakładkę - brudu nie widac bo jest od gornej czesci hehe
http://www.capri.pl/image/car/836/110342
Dzieki za podpowiedz.
czyscilem wlasnie takowe elementu wnetrza - poolecam srodki do czyszczenia kokpitu, ale nie jakies plaki w spray'u, tylko w zwyklym "psikadle" jak plyn do szyb. Kosztowalo toto jakies 13zl, a wyczyscilem w sumie 3 samochody i jeszcze zostalo na jakies 2. Producenta nie pamietam, ale byl to jakis pierwszy lepszy srodek ze sklepu moto. Pieknie rozpuszczal brud i nie odbarwil materialu.
Fuszix 3M / 2008-11-20 23:00:55 /
swoją drogą, to chyba nie znam nikogo po za Tobą, kto by miał poliftingową taunusową deskę rozdzielczą ... w kolorze jesnobrązowym ;) ...
amator liil (EM) / 2008-11-20 23:06:50 /
No właśnie, to chyba jakaś wydumka - kolor "light tan" zniknął z desek w 1973.
Do wnętrza o takim kolorze szła wtedy deska "dark brown".
Konar / 2008-11-20 23:09:49 /
ogolnie kosmetyki samochodowe firmy K2 sa dobre
demontujesz, woda z ludwikiem, lub innym środkiem powierzchniowo czynnym i miękka szczoteczka. Jeśli nie schodzi, to polecam środki do mycia np. firmy tytan ( do kupienia w każdym sklepie z chemią domową- tylko wypróbuj, czy nie działa destrukcyjnie). Na koniec konserwacja- albo jakiś dobry środek do konserwacji tapicerki, albo zwykła gliceryna. Będzie jak nowa.
co do koloru poliftingowej deski to zadna wydumka, tez taką mam
http://www.capri.pl/image/car/1440/54137
czyszczone jak wyżej ludwikiem, a trudniejsze zabrudzenia jakimś badziewiem do czyszczenia tapicerki czy skóry
Havel aka Gaweł / 2008-11-21 09:53:45 /
Ja polecam srodek o blizej nie okreslonej nazwie, z napisem 'Czysci plastik i skore' firmy atlas (albo atas, ta sama co robi plaka). W 'psikadle' o charakterystycznym bardyo fosforkowym koloze plynu. Ogolnie nigdy niczego lepszego nie znalazlem. Jest tak mocny ze radzi sobie nawet z brudem pod maska (nigdy nie zniszczyl mi zadnego plastiku).
Niestety jakos trudno go dostac a jak jest to zawsze kupuje zapas minimum 10 sztuk :)
bartek nowakowski / 2008-11-21 11:24:42 /
ja uzywalem/am areozolu STP TuffStuff, po spsikaniu brudu robi sie piana ktora rozpuszcza go. na czystym sie prawie nie pieni. do tapicerek "niechlonacych" nadaje sie BDB. ostroznie ze szklem trzeba.
Leszek "QSi" / 2008-11-21 12:29:50 /
a co byście polecili do wyczyszczenia białych plam z czarnego daszku deski?? Wyglądają na odfarbienia ale nie wiem od czego... Albo jakis środek czy by to zafarbić.
Próbowałem delikatnie na roku pastą do butów :P ale nie działa:P
Szafa !G.O.P! / 2008-11-21 17:21:14 /
Czesc, czego sie nie da wyczscic to mozna pomalowac. Wykonuja takie cuda w warsztatach smart-plus.pl, a do czyszczenia polecam profesjonalne preparaty app.com.pl. pozdrawiam
gtx9 / 2008-12-06 13:48:16 /
gtx9 to nie miejsce na reklamę. Weż się uspokuj. Panie rocznik 30 zalgowany od 15 minut!
baaaanem go!
Hubertooo / 2008-12-06 15:19:04 /
Regulamin się kłania:)
Ban dla mości Pana
Szafa !G.O.P! / 2008-12-06 15:49:35 /
nie żebym sie czepial ale zdjecia na tej stronie to jakas mistyfikacja :D
1. kto poleruje kilkumiesieczne auto?? (lancer), zdjecia są robione bez i z uzyciem filtrow(polaryzacyjnego) z roznymi swiatlami itp stad widac efekt :D
2. audi w zakladzie chyba chwile polerowali bo az tarcze zardzewialy;)
itp itd przy kazdym aucie cos mozna znalesc :P
sorry za offtop ;)
Main(misiek) / 2008-12-06 15:49:43 /
Proponuję oddać im do renowacji deskę - kokpit od taunusa, granady - standardowo popękany. Jak nie będzie nic widać to szacun :D
problem rozwiazany - deska jak nowka - poszlo plynem do czyszczenia plandek :) tylko na rece trzeba uwazac bo chemicznie bardzo silny srodek hehehe - wazne ze sie udalo :)