logowanie | rejestracja
capri.pl » forum » garaż » Szukam dobrego narzędzia do robienia większych otworów w blasze...

Szukam dobrego narzędzia do robienia większych otworów w blasze...

Szukam dobrego i skutecznego narzędzia do robienia otworów w blasze. Do 30mm około to jeszcze wiertłem stopniowym oblecę, ale większe już jest ciężko zrobić. Są oczywiście wykrojniki:

ale one robią tylko jedną średnicę i są dobre do powtarzalnych rzeczy, a ja potrzebuję jednostkowe.
Takie coś byłoby dobre, gdyby działało:

Jeśli ktoś ma dobry pomysł na dobre, solidne, działające narzędzie, to poproszę najchętniej o linka :)

m.kozlowski Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-09-11 16:03:27 /

Korzystam głónie z koronek bimetal.

Na wiertarce kolumnowej działają świetnie, z ręki trzeba mieć wprawę.

Trójkąt Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-09-11 16:58:58 /

może jakiś zestaw z wykrojnikami, oczywiście też jest ograniczony,
https://allegro.pl/oferta/yato-zestaw-wycinak-hydrauliczny-otworow-blachach-22-60mm-silownik-yt-18907-15874856910

mam na obrabiarce takie regulowane koronki, coś w stylu tej co nie działa, ale działające, tyle że z ręki przy jednym ostrzu to oczywiście nie pójdzie

camaro Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-09-11 17:22:35 /

Nie musi być z ręki, to i tak na wiertarkę stołową bym zakładał.
Koronki i ten zestaw ok, ale są tylko na określone wymiary. Co masz takiego jak to, co nie działa, ale działające?

m.kozlowski Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-09-11 17:46:45 /

tego używaliśmy na wiertarkach kolumnowych, później przeszliśmy z tą obróbką na centrum i teraz już tylko sporadycznie do nietypowych otworów, ale działa
https://www.gravaco24.pl/pl/p/Wycinak-pierscieniowy-LILIPUT-10-mm-cyl.-GFS/49323

link przypadkowy

tyle że my wycinaliśmy głównie w gumie i tworzywie i musieliśmy zmieniać ostrza, te oryginalne są właśnie do blachy

camaro Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-09-11 18:23:15 /

Ja tak jak Trójkąt używam koronek. I nawet w 5mm płaskowniku dają radę. Gorzej z wiertarką, która to pędzi....

granadziarz_3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2025-09-11 21:14:27 /

Przez jakiś czas miałem przecinarkę plazmową, do niej był między innymi cyrkiel.
Działało to świetnie, blachę 1mm cięło jak papier, krawędź zostawała gładka.
Otwory od 4-5cm z cyrkla wychodziły nieźle, mniejsze otwory można było wykonać od przymiaru.

Przecinarka jakaś dedra czy coś takiego. Rasowy chińczyk, mimo to dawał radę przy hobbystycznym użyciu.
Finalnie poszło do ludzi bo w 2 czy 3 lata użyłem tego może 5razy.

Rzucam jako hasło. Nie jest to już droga zabawka, jeśli masz gdzie trzymać narzędzia to może być to przydatne również do innych celów.

Trójkąt Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-09-11 22:09:35 /

To co Camaro wstawił by załatwiło sprawę, jeśli cena oznacza, że działa...
Póki co wytoczyłem dwa krążki i po prostu wycinam to na prasie, ale nadal wadą jest jeden wymiar i konieczność toczenia na nowo, jeśli mam wyciąć coś innej średnicy.

m.kozlowski Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-09-11 22:39:41 /

Marcin jak gruba ta blacha? I z czego?
Potrzebujesz mieć w niej otwór czy kółko z niej w wymiarze zadanym? :)
Jak precyzyjne to ma być?

Konrad vel smasher Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-09-11 22:56:59 /

Akurat teraz 0.8, otwór 99.8mm, precyzja 0.2mm. Ale jutro będą 73mm i co ja wtedy zrobię? :)

m.kozlowski Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-09-11 23:18:32 /

A, otwór potrzebuję, nie kółko.

m.kozlowski Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-09-11 23:19:08 /

https://allegro.pl/oferta/wytaczadlo-gwz50-10-125mm-noze-12mm-trzpien-mt4-10203804841?bi_s=ads&bi_m=showitem:mobile:top:active&bi_c=NWJlODE3ZGUtYTVhZC00NjNjLTk5ODYtN2JhZmNkMmY2OGI5AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=eec907c6-7bc2-4795-90a2-5f4c2de818c5

Kup sobie takie chińskie wytaczadlo - przerośnie Twoje oczekiwania.
Tylko dobierz sobie pod zakres jaki Cię interesuje. Montujesz nóż, ustawiasz i heja.

Konrad vel smasher Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-09-11 23:28:44 /

Dobre, tańsze niż to od Camaro... Ale to ma mocowanie na stożek, widzę MT4?

m.kozlowski Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-09-11 23:31:17 /

Sa z różnymi uchwytami. Poszukaj takiego jak Tobie pasuje.

Konrad vel smasher Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-09-12 00:15:04 /

ja też często do powtarzalnych otworów używam koronek, tylko nie tych stalowych z "brzeszczotem", one są mało precyzyjne i szybko się tępią, są dobre do celów hobbystycznych, częściej kilkuostrzowych z płytkami z węglika jak na foto, choć one nadal mają problem zapychania się wyciętymi krążkami.
Aktualnie frezujemy takie otwory a tylko małe ilości na wiertarce, to wszystko kwestia skali, u mnie jest to jakieś 2tys takich otworów miesięcznie, wtedy ważniejsza jest sprawność narzędzia niż jego cena , ale jak tych specjalnych otworów jest kilka od czasu do czasu to na cenę się inaczej patrzy.

to wytaczadło wygląda ok, pewnie zrobi robotę a kosztuje połowę, tylko zwróć uwagę na mocowanie noża, do małych otworów jest osiowo, do średnich chyba mimośrodowo ale nadal w pionie, ale do większych jest pewnie z boku poziomo, głowica może być wtedy niżej niż ostrze i nie da się wycinać w pełnym materiale, a już na pewno nie w grubym
(btw na aledrogo ten liliput jest za 899)

camaro Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-09-12 12:04:42 /

Wytaczadło ma jedną wadę - nie ma centrowania. A ja w wiertarce stołowej arkusza blachy nie mam jak pewnie zamocować. Pewnie się skończy na tym cyrklu, który wstawiłeś. Drogi, ale tańszy od plazmy :).

m.kozlowski Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-09-12 13:20:09 /

Moim zdaniem cyrkiel nie sprawdzi sie w blasze poniżej 1mm grubości ale mogę się mylić. Chyba że będziesz nacinał obustronnie żeby nie rwało pod koniec cięcia. Tak teoretyzuję.

lagunaSF / 2025-09-12 13:46:14 /

Tu masz niestety rację...

m.kozlowski Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2025-09-12 13:50:19 /