Mam małe problemo.
W mojej Gieni jest zamontowane seryjne radio Forda - SOUND 2000 (dokłanie model ESRT22DPS)
Właściciel sprzedając mi autko zapomniał dołączyć instrukcjone manuale i teraz mam problem.
Radio jest blokowanwe- ma trzy cyfrowy kod.
Niestety przy wymianie akumulatora kod sie załączył i nijak nie moge słuchać radia czy magnetofonu - nawet nie reaguje na przyciski.Są po prostu trzy kreski na wyświetlaczy i finito:(((
Może macie jakies sugestie jak to ominąć, i może ktoś posiada instrukcję obsługi?
Hilfe/help/pomocy...Spędzam w samochodzie dużo czasu i barak radia mi doskwiera, a nie chcę montowac innego...
pozdro
Nie da się tego zrobic z pomoca instrukcji obsługi jesli nie masz kodu to klops.Pogadaj z kimś kto naprawia takie radia moze opłaci sie "zrobienie" kodu (Jeśli oczywiście jest legalne)
bogdanw / 2003-09-21 17:37:26 /
W serwisie zlamanie kodu kosztuje stowke a w roznych zakladach okolo 50 zl.
Seba / 2003-09-21 18:40:04 /
Ale glupio tak wydac stowke czy pol na zdjecie kodu, jesli cale radio tyle jest warte... Poszukaj wsrod gosci ktorzy naprawiaja lub handluja radyjkami- mozna znalesc chetnego na odkodowanie tego sounda za 25 zeta. Wpierw sprobuj wydusic ten kod od poprzedniego wlasciciela. A wczesniej to sprawdz czy ktos nie napisal go na obudowie radyjka :-) Jak na wyswietlaczu widac tylko kreski i zle wpisales kod kilka razy, to masz zablokowane. Teraz trudniej bedzie mial ten kto odkodowuje, bo najpierw musi oszukac licznik bledow, a nastepnie zczytac kod z pamieci radia. Ale wszystko to jest do zrobienia, dla dobrego crackera pare minut :-) Nie wiem czy to prawda, ale w serwisie to chca numer fabryczny odbiornika i kod znajduja w bazach danych, bez ingerencji w radio, ale wtedy przy calkowicie zablokowanym sie nie da.
Mysza liil (EM) / 2003-09-21 20:56:03 /
palio wyjmij radio i zobacz czy nie ma na nim żadnych numerków namazanych lub ja jakiejś karteczce przyklejonej- to bedzie kod
starrsky / 2003-09-21 21:37:16 /
Właśnie nie mająć obstrukcji obsługi już wpisałem ten kod:(((
Taki byłem w gorącej wodzie kąpany...
miałem kiedyś stare radia na blokadę i zdarzało mi sie je odblokowywać pewnym...sposobem:)) Teraz trwa próba.Nie powiem jaka, bo jak mi nie wyjdzie, to mnie koledzy wyśmieją....:))
A jak sie zakończy sukcesem, na pewno wzystko opiszę.
Dzięi za podpowiedzi.
pozdro
hehe to możesz już wyjąć radio z zamrażarki bo kiełbaską przzejdzie :D
Trójkąt / 2003-09-21 23:41:01 /
Tak na prawdę to nikt nie szuka kodu jaki był w radiu ,najprościej to zaprogramowac czystą pamięć na kopiarce EEPROMU z innego takiego radia .Ci co sie tym zajmuja mają albo gotowe pamięci do kopiowania wszystkich popularnych radioodbiorników albo pliki w kompie.Mozna tez zrobić próbę przyłączenia na plusie jakiegoś regulatora napięcia przy zejściu do napięcia do pozimu zadziałania resetu procesorka radia czasami załapuje tryb rozkodowania. Z tym zablokowanie tez nie jest tak do końca ,to jest tak zrobione że kolejne próby powodują drastyczne wydłużenie czasu do dokonania nastepnej ---wystarczy jakiś czas stałego właczenia z tymi kreskami(czasm kilkadziesiat godzin) będzie można wprowadzić kod(jeśli by się jednak znalazł)
bogdanw / 2003-09-22 09:16:02 /
Jeszce jest mozliwosc pojechac do przedstawiciela Forda... Jest mozliwosc odtwozenia kodu, majac numer serijyny odtwazacza...
Arunas / 2003-09-22 09:47:47 /
ZADZWOŃ DO MNIE 608-765-432
Sebaplaza / 2003-09-22 09:48:21 /
Moj Sound 2004 (wpisalem przez pomylke cztery razy zle i sie zblokowal) -lezy w lodoowce juz tydzie Palio Tez jjestem ciekaw czy peknie blokada
POZDRO &NARRA :))))))
Q_Back / 2003-09-22 17:48:07 /
Hu... dalo! mozesz wyjac juz z lodoowki i dac zonie mrozonki spokojnie wsadzic na miejsce :P
Wizyta na Wolumenie moze cos da relacja w krootce
NARRA
Q_Back / 2003-09-22 23:34:44 /
Zupelnie przypadkiem zakupilem takie radyjko i sie teraz zastanawiam jak je uruchomic, gdzie plus gdzie minus itd. Nie chce namieszac bo ponoc jest sprawne. Wszelkie info mile widziane.
pzdr Szeski
szeski / 2011-02-06 21:00:49 /
Górny rząd na bezpiecznikiem - głośniki
Dolne złącze od PRAWEJ strony na zdjęciu:
1. masa zasilania
2. zasilanie +12V
3. zasilanie podświetlenia
4. sterowanie anteną (zasilanie po włączeniu)
Konar / 2011-02-06 21:33:35 /
podepnę się, podłączyłem te radio co Konar opisał, oprócz anteny automatycznej.
+ dałem z aku
masa normalnie
i + po stacyjce na podświetlenie radia
pytanie brzmi: czemu radio nie świeci?
Al_Coholik / 2015-07-31 09:27:16 /
Bo radio się pali a nie świeci :) a nie, to na odwrót było :p
do podswietlenia plus nie powinien byc od swiatel a nie pod stacyjke?
Ignacy / 2015-07-31 09:48:55 /
Hm, powiem tak:
miałem jakieś nowsze radio blaupunkta już pod kostkę, która była opisana mianowicie:
battery +12V ( poszło na zasilanie radia
ground ( masa)
ignition (dałem na podświetlanie)
chyba, że zrobić tak, żeby rozgałęzić przewód z aku, na oba wtyki?
Al_Coholik / 2015-07-31 12:40:04 /
ignition -> zapłon,
Tak podłączając, radio samo się włączy po przekręceniu stacyjki na zapłon.
Trójkąt / 2015-07-31 16:41:38 /
Radio podlaczylem pod akumulator, żeby grało bez kluczyka, tylko podświetlenie skali Nie działa
Al_Coholik / 2015-08-02 16:26:13 /
podświetlenie w radio rzadko kiedy ma osobne zasilanie,
lampki podświetlenia palą się jak radio działa i nie na nie świecą, jak jest wyłączone.
Jak radio gra, a nie podświetla, to wymień żarówki w środku...
tak będzie trzeba zrobić, ale chciałem uniknąć rozbierania radia i poszukać przyczyny najpierw w podłączeniu
Al_Coholik / 2015-08-03 14:13:11 /
pacjent - radio FORD SRT22DP, nie blokują mi się kasety w kieszeni, Pan w serwisie na lindego w warszawie powiedział, że brakuje jakiejś rolki, która odpowiada za ten objaw i on nic nie poradzi. Na zdjęciach poniżej sytuacja z "pustą" kieszenią i "pełną". Ktoś coś poradzi?
W perspektywie czasu, będę chciał przerobić kasety na aux, więc jeżeli można to pominąć to też proszę o rady
Al_Coholik / 2016-10-31 23:34:36 /
Dopiszę się, bo może się przydać. Jakby się komuś źle wstukalo parę razy kod do radia Ford i udało go zablokować. To niech wyłączy, a następnie włączy ponownie i zostawi włączone na 1-2 godziny. Po tym czasie powinno udać się wstukać kod kolejne 3 razy. W niektórych radiach trzeba poczekać nawet 12 godzin. Jeśli znowu poelnimy błąd i zablokujemy radio ilość czasu oczekiwania na następną szansę przedłuża się 2 x. Kiedyś podpowidział mi to pewien spec i już kolejny raz przed chwilą mi się to przydało. Stąd zapisuję na przyszłość. Czuwaj!
amator liil (EM) / 2018-10-24 20:08:00 /
Po 2-3 godzinach blokady kolejne złe wpisanie przyblokuje na dobre kilkanaście godzin. Ten czas rośnie wykladniczo. Potem będą już lata :) a potem tylko grzebanie w epromie, co już jest opłacalne. Wiec jeśli ktoś źle wpisze raz, to szybciutko do mnie z numerem seryjnym po kodzik, bo cztery zera, ani 1234 ani żaden inny kod uniwersalny nie wchodzi bo nie istnieje.
Mysza liil (EM) / 2018-10-24 20:26:31 /
A zamrażarka? :)
Kornik / 2018-10-24 21:47:37 /
A zamrażarka jak sama nazwa mówi , służy do chłodzenia wody :)
Gdzieś mi kreska z nad o zniknęła :)
a mi wcięło nie. Oczywiście nie opłacalne to grzebanie w epromie
Mysza liil (EM) / 2018-10-24 22:00:41 /
Bywały też radia z trzycyfrowym kodem, w sumie to dekodery podają dwa warianty, tj trzy i czterocyfrowy dla tego samego nr seryjnego :)
PiotrekFCapri / 2018-10-28 22:18:01 /