Zawsze byłem za trwałym montażem tablicy rejestracyjnej na pojeździe. Przynajmniej na wkręty, a nawet na nity zrywalne. Jest to jakieś zabezpieczenie - przed gnojkami, żulami czy innymi złodziejami. Widzą zamontowane, to wezmą obok bo z plastikowej ramki łatwiej wyrwać. Same ramki są również wątpliwej jakości, co naraża tablicę na odpadnięcie i zgubienie. A potem koszty i kręcenie po urzędach, a najgorzej jak nie byla unijna to trzeba kupic obydwie, mimo ze numer zostaje ten sam (jesli byla biała z PLką). W czym problem. Doszły mnie słuchy, że taka tablica stała się dokumentem, i nie można jej wiercić! Jakaś paranoja jak dla mnie. Ustawowo mam ją narażać na zgubienie wklikując w badziewną ramkę? Ktoś może potwierdzić czy zaprzeczyć jak to jest z tym robieniem dziurek?
Mysza liil (EM) / 2008-01-27 21:08:10 /
No bez jajów że nie mogę otworu zrobić na śrubę?? O,O przecież z tego plastiku to zaraz wypadnie...
Szafa !G.O.P! / 2008-01-27 21:13:48 /
A jak ja umieszczę taką tablicę bez wiercenia w chrom-ramkę od starego mercedesa???? mam to sobie superglutem przykleić???
Arek 3M / 2008-01-27 21:16:48 /
jest taki bzdurny przepis,ale jakos nie wszyscy go respektuja :D wiec długi wkrecik i do roboty :D
moja powiercona , a nawet dwie :D
Mysza trza osrać ten przepis....;)
eee to chyba by cos w urzędzie przy rejesracji mówili
mario75 / 2008-01-27 21:21:41 /
A ja tam lubię te ramki plastiżane. Dzięki nim moja granada jest raz kombiakiem, raz sedanem, ostatnio też bywa taunusem;) Raz była sierrą ale nic nie przebije jej wcielenia ze dwa miechy na zad - była przez 2h ... golfem;)
zapek??? !G.O.P! / 2008-01-27 21:25:02 /
Zakaz dziurawienia tablic jest odkąd weszły białe. Ale i tak wszyscy na szczęście maja to w doopie. W Poznaniu przed starostwem jest facet który montue tablice wychodzacym za dyche i robi to nitami:):):):) Wszyscy sa zadowoleni.
glupota ale to bardzo powszechne w Polsce. Mnie zawze dziwila inna rzecz, kupuje te tablice bo place za nie kupe kasy - 170 pln za wydanei dowodu, a potem jak je odaje to niedosc ze musa byc czyste to nei dostaje zadnego grosza z powrotem, i nie dosc ze je wykupilem to nei moge ich podziurawic? Kaucja to w koncu nie jest bo nikt jej nie zwraca..
paranoja kolejna
ale ten zakaz dziurawienia to jakies przepisy wewnetrzne niektorych wydzialow komunikacji, czy reguluje to jakas ustawa?
Mysza liil (EM) / 2008-01-27 21:58:25 /
Ale takich wymogów nie mogą regulować żadne przepisy wewnętrzne pojednczych wydziałów. Musi to być rozporządzenie ministra, lub ustawa - w obu przypadkach publikowane w dzienniku ustaw.
Tak więc jeżeli spotkałeś się z takim przepisem w postaci plotki - to olej, jeśli w urzędzie, to poproś o konkretną podstawę prawną.
amator liil (EM) / 2008-01-27 22:25:35 /
znajomy opowiadal historie ze zatrzymala go pałownia - auto nowka funkiel, z salonu - nie mieli sie do czego przyjabac do sie przyjebali ze tablice na nity. dostal mandat i zapodali mu tekstem ze tak nie mozna bo w przypadku potracenia pieszego mozna mu zrobic krzywde tymi nitami :D:D:D:D:D
borys / 2008-01-27 23:14:38 /
buahahaha niech sie pie....lą ja kolejny martwy przepis, kolejny bzdurny przepis
BirdDog / 2008-01-27 23:41:04 /
W dupe niech se te przepisy i państwo swoje wsadzą. o.
rypswyps / 2008-01-28 01:38:31 /
to raczej frajer, że przyjął taki mandat.
amator liil (EM) / 2008-01-28 07:24:48 /
Ja tam wszystkie(koło 10 aut) na wkrety przykręcam, dwa razy oddawałem w urzędzie i nic nie mówili, a z samej ramki potrafią zajebać(sąsiad miał niezłe problemy), albo można zgubić.
AndrzejKudowa / 2008-01-28 08:01:50 /
Jeśli administracja państwowa zabezpieczy nieodpłatną wymianę skradzionych tablic, to chętnie swoje F3 CAPRI przełożę z ramkę. Póki co - na drzewo.
Hrabia® / 2008-01-28 09:09:11 /
To zróbcie jak ja - nie montujcie w ogóle blachy :) I po problemie :)
albo za przednią szybę :P
sołtys / 2008-01-28 10:30:05 /
Ja zawsze tablice wsadzam w ramki.... po czym używam nitownicy do trwałego przytwierdzenia tablicy z ramką do nadwozia :))
Trójkąt / 2008-01-28 10:45:28 /
Mi kiedyś z takiej ramki skradziono blachy pod blokiem i na owych blachach chłopaki odjechali samochodem sąsiadki. Od tej pory nie uznaję ramek.
Arek 3M / 2008-01-28 11:38:49 /
Ramki to sa dobre do obrazów a blacha powinna być na wkręty przykrecona najlepiej wkretarka ja tak mam i nie zamirzam tego zmienić:)
BenioTL / 2008-01-28 13:04:09 /
lepsze sa ocynkowane sruby z lbem okraglym fi6
Leszek "QSi" / 2008-01-28 13:41:40 /
ta ja po tym jak mi na złosc jedną zdjeli bo na czyims pseudo prywatnym miejscu stanąłem przykręcilem na amen. pozatym ostatnio w tele ekspresie mowili by przykręcać bo zniecheca to do dowcipow czy szybkich kradzieży...
Jellon aka Revenge Racer / 2008-01-28 15:41:45 /
Jellon, nie wiesz, że TV kłamie ? :)
rypswyps / 2008-01-28 16:23:57 /
wystarcza delikatne śrubeczki z nakręteczkami fi 14 :D
ludzie, co wy wypisujecie? nie ma śrubeczek fi 14 czy fi 6,
może być M6 czy M14, ale M14, choć rzadko spotykana nie polecam...
trochę za "słaba" dla mocowania talicy!!!!!
taunus78 / 2008-01-29 10:54:09 /
Nie wszystkie śrubeczki są metryczne ;-)))
MikeB4 / 2008-01-29 23:56:28 /
to za słabe to nie takie wszystko nie pasuje to może od razu przyspawać ?? :)
Grzesiek_Rudy / 2008-01-30 09:14:22 /
jakby miec aluminiowa karoserie albo zdezak to spoko
ale mozna przykleic tablice cala powiezchnia, niech kto sprobuje oderwac nie niszczac ;]
Leszek "QSi" / 2008-01-30 09:54:32 /
kiedyś dawno były też stalowe tablice rejestracyjne.. widziałem kiedyś stara dacie która miała przyspawane do zderzaka tablice( do chromowanego..).. z ciekawostek.. to radio safari też było przycheftane żeby nikt nie ukradł..
Nie wszystkie śrubeczki są metryczne ;-)))
oczywiscie, że nie wszytkie są metryczne, chodzi mi tu tylko o poprawność stosowanego nazewnictwa,
można też przykecić kilkoma blachowkrętami albo śrubką 1/4" ale po co przechodzic na system calowy kiedy cały swiat od tego odchodzi...
albo przykleić na silikon, ja tak zawsze robię.
raz, że ramka mocowana dwoma wkrętami po środku w czasie jazdy nieraz potrafi trzepać o karoserię, podklejam ją w kilku miejscach po krawędziach a potem jeszcze tablicę wkładam w ramkę w punktowo na silicon. sprawdziłem to, jak przerejstrowałem swojego czterokołowca na inny adres, naprawdę bardzo trudno wyjąć bez pogięcia tablicy,
taunus78 / 2008-01-30 10:31:02 /