logowanie | rejestracja
capri.pl » forum » tematy prawne » Tablice rejestracyjne - montaż

Tablice rejestracyjne - montaż

Zawsze byłem za trwałym montażem tablicy rejestracyjnej na pojeździe. Przynajmniej na wkręty, a nawet na nity zrywalne. Jest to jakieś zabezpieczenie - przed gnojkami, żulami czy innymi złodziejami. Widzą zamontowane, to wezmą obok bo z plastikowej ramki łatwiej wyrwać. Same ramki są również wątpliwej jakości, co naraża tablicę na odpadnięcie i zgubienie. A potem koszty i kręcenie po urzędach, a najgorzej jak nie byla unijna to trzeba kupic obydwie, mimo ze numer zostaje ten sam (jesli byla biała z PLką). W czym problem. Doszły mnie słuchy, że taka tablica stała się dokumentem, i nie można jej wiercić! Jakaś paranoja jak dla mnie. Ustawowo mam ją narażać na zgubienie wklikując w badziewną ramkę? Ktoś może potwierdzić czy zaprzeczyć jak to jest z tym robieniem dziurek?

Mysza liil (EM) / 2008-01-27 21:08:10 /

No bez jajów że nie mogę otworu zrobić na śrubę?? O,O przecież z tego plastiku to zaraz wypadnie...

Szafa !G.O.P! Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2008-01-27 21:13:48 /

A jak ja umieszczę taką tablicę bez wiercenia w chrom-ramkę od starego mercedesa???? mam to sobie superglutem przykleić???

Arek 3M Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2008-01-27 21:16:48 /

jest taki bzdurny przepis,ale jakos nie wszyscy go respektuja :D wiec długi wkrecik i do roboty :D

kozi Dokładna lokalizacja na mapie / 2008-01-27 21:17:57 /

moja powiercona , a nawet dwie :D
Mysza trza osrać ten przepis....;)

tachu Dokładna lokalizacja na mapie / 2008-01-27 21:20:32 /

eee to chyba by cos w urzędzie przy rejesracji mówili

mario75 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2008-01-27 21:21:41 /

A ja tam lubię te ramki plastiżane. Dzięki nim moja granada jest raz kombiakiem, raz sedanem, ostatnio też bywa taunusem;) Raz była sierrą ale nic nie przebije jej wcielenia ze dwa miechy na zad - była przez 2h ... golfem;)

zapek??? !G.O.P! Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2008-01-27 21:25:02 /

Zakaz dziurawienia tablic jest odkąd weszły białe. Ale i tak wszyscy na szczęście maja to w doopie. W Poznaniu przed starostwem jest facet który montue tablice wychodzacym za dyche i robi to nitami:):):):) Wszyscy sa zadowoleni.

dred Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2008-01-27 21:25:16 /

glupota ale to bardzo powszechne w Polsce. Mnie zawze dziwila inna rzecz, kupuje te tablice bo place za nie kupe kasy - 170 pln za wydanei dowodu, a potem jak je odaje to niedosc ze musa byc czyste to nei dostaje zadnego grosza z powrotem, i nie dosc ze je wykupilem to nei moge ich podziurawic? Kaucja to w koncu nie jest bo nikt jej nie zwraca..
paranoja kolejna

Atom Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2008-01-27 21:48:07 /

ale ten zakaz dziurawienia to jakies przepisy wewnetrzne niektorych wydzialow komunikacji, czy reguluje to jakas ustawa?

Mysza liil (EM) / 2008-01-27 21:58:25 /

Ale takich wymogów nie mogą regulować żadne przepisy wewnętrzne pojednczych wydziałów. Musi to być rozporządzenie ministra, lub ustawa - w obu przypadkach publikowane w dzienniku ustaw.

Tak więc jeżeli spotkałeś się z takim przepisem w postaci plotki - to olej, jeśli w urzędzie, to poproś o konkretną podstawę prawną.

amator liil (EM) Dokładna lokalizacja na mapie / 2008-01-27 22:25:35 /

znajomy opowiadal historie ze zatrzymala go pałownia - auto nowka funkiel, z salonu - nie mieli sie do czego przyjabac do sie przyjebali ze tablice na nity. dostal mandat i zapodali mu tekstem ze tak nie mozna bo w przypadku potracenia pieszego mozna mu zrobic krzywde tymi nitami :D:D:D:D:D

borys / 2008-01-27 23:14:38 /

buahahaha niech sie pie....lą ja kolejny martwy przepis, kolejny bzdurny przepis

BirdDog Dokładna lokalizacja na mapie / 2008-01-27 23:41:04 /

W dupe niech se te przepisy i państwo swoje wsadzą. o.

rypswyps / 2008-01-28 01:38:31 /

to raczej frajer, że przyjął taki mandat.

amator liil (EM) Dokładna lokalizacja na mapie / 2008-01-28 07:24:48 /

Ja tam wszystkie(koło 10 aut) na wkrety przykręcam, dwa razy oddawałem w urzędzie i nic nie mówili, a z samej ramki potrafią zajebać(sąsiad miał niezłe problemy), albo można zgubić.

AndrzejKudowa Dokładna lokalizacja na mapie / 2008-01-28 08:01:50 /

Jeśli administracja państwowa zabezpieczy nieodpłatną wymianę skradzionych tablic, to chętnie swoje F3 CAPRI przełożę z ramkę. Póki co - na drzewo.

Hrabia® Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2008-01-28 09:09:11 /

To zróbcie jak ja - nie montujcie w ogóle blachy :) I po problemie :)

MILO Dokładna lokalizacja na mapie / 2008-01-28 10:15:43 /

albo za przednią szybę :P

sołtys Dokładna lokalizacja na mapie / 2008-01-28 10:30:05 /

Ja zawsze tablice wsadzam w ramki.... po czym używam nitownicy do trwałego przytwierdzenia tablicy z ramką do nadwozia :))

Trójkąt Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2008-01-28 10:45:28 /

Mi kiedyś z takiej ramki skradziono blachy pod blokiem i na owych blachach chłopaki odjechali samochodem sąsiadki. Od tej pory nie uznaję ramek.

Arek 3M Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2008-01-28 11:38:49 /

Ramki to sa dobre do obrazów a blacha powinna być na wkręty przykrecona najlepiej wkretarka ja tak mam i nie zamirzam tego zmienić:)

BenioTL Dokładna lokalizacja na mapie / 2008-01-28 13:04:09 /

lepsze sa ocynkowane sruby z lbem okraglym fi6

Leszek "QSi" Dokładna lokalizacja na mapie / 2008-01-28 13:41:40 /

ta ja po tym jak mi na złosc jedną zdjeli bo na czyims pseudo prywatnym miejscu stanąłem przykręcilem na amen. pozatym ostatnio w tele ekspresie mowili by przykręcać bo zniecheca to do dowcipow czy szybkich kradzieży...

Jellon aka Revenge Racer Dokładna lokalizacja na mapie / 2008-01-28 15:41:45 /

Jellon, nie wiesz, że TV kłamie ? :)

rypswyps / 2008-01-28 16:23:57 /

wystarcza delikatne śrubeczki z nakręteczkami fi 14 :D

tachu Dokładna lokalizacja na mapie / 2008-01-28 16:38:43 /

ludzie, co wy wypisujecie? nie ma śrubeczek fi 14 czy fi 6,
może być M6 czy M14, ale M14, choć rzadko spotykana nie polecam...
trochę za "słaba" dla mocowania talicy!!!!!

taunus78 Dokładna lokalizacja na mapie / 2008-01-29 10:54:09 /

Nie wszystkie śrubeczki są metryczne ;-)))

MikeB4 Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2008-01-29 23:56:28 /

to za słabe to nie takie wszystko nie pasuje to może od razu przyspawać ?? :)

Grzesiek_Rudy Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2008-01-30 09:14:22 /

jakby miec aluminiowa karoserie albo zdezak to spoko
ale mozna przykleic tablice cala powiezchnia, niech kto sprobuje oderwac nie niszczac ;]

Leszek "QSi" Dokładna lokalizacja na mapie / 2008-01-30 09:54:32 /

kiedyś dawno były też stalowe tablice rejestracyjne.. widziałem kiedyś stara dacie która miała przyspawane do zderzaka tablice( do chromowanego..).. z ciekawostek.. to radio safari też było przycheftane żeby nikt nie ukradł..

Eddie Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2008-01-30 10:01:19 /

Nie wszystkie śrubeczki są metryczne ;-)))

oczywiscie, że nie wszytkie są metryczne, chodzi mi tu tylko o poprawność stosowanego nazewnictwa,
można też przykecić kilkoma blachowkrętami albo śrubką 1/4" ale po co przechodzic na system calowy kiedy cały swiat od tego odchodzi...
albo przykleić na silikon, ja tak zawsze robię.
raz, że ramka mocowana dwoma wkrętami po środku w czasie jazdy nieraz potrafi trzepać o karoserię, podklejam ją w kilku miejscach po krawędziach a potem jeszcze tablicę wkładam w ramkę w punktowo na silicon. sprawdziłem to, jak przerejstrowałem swojego czterokołowca na inny adres, naprawdę bardzo trudno wyjąć bez pogięcia tablicy,

taunus78 Dokładna lokalizacja na mapie / 2008-01-30 10:31:02 /