logowanie | rejestracja
capri.pl » forum » zloty » BORNEO 2024!!!

BORNEO 2024!!!

Witajcie!

Po licznych rozkminach i dyskusjach, załatwianiu miejscówki itd... ustalił się ostateczny termin i miejsce Bornego 2024 :)

Czas: 18-20 X 2024
Miejsce: Lotnisko w Broczynie, pod Czaplinkiem

Jak przystało na najbardziej hardkorowy w kwestii pogody zlot w roku, przesunelismy się bardziej w głąb października :) nieee... wcale nie dlatego, tak większości pasowało ;) po rzeczonych rozkminach i dyskusjach wybraliśmy Broczyno, głównie ze względu na legalność pobytu (dostałem pisemne zezwolenie na nasz pobyt, z urzędu gminy Czaplinek). Jak wiadomo na lotnisku w Broczynie, aby tam pojezdzić/poupalać (po płycie lotniska i placyku), obowiązuje opłata, wisi regulamin na tablicy itd. Opłatę wnosimy za dzień jazdy, w danym dniu, czyli np w sobotę rano płacimy, każdy sam, z podaniem nr rejestracyjnego i latamy do 17tej (wg regulaminu). Opłatę najłatwiej uiścić przez aplikację mobilet. Płatne parkowanie -> Czaplinek -> Lotnisko Broczyno.

ZAZNACZAM!!! Że obecność, udział w zlocie, pobyt bezpośrednio PRZY lotnisku, przy drodze publicznej biegnącej wzdłuż lotniska, obozowisko tam gdzie zawsze, w naszym standardowym miejscu itd.. JEST DARMOWY!!!! Płatny jest wjazd samochodem na teren samego w sobie lotniska, gdzie 'można' sobie poupalać, cyknąć fotę, potestować czy postroić auto, czy co tam chcecie robić... warto oczywiście zerknąć na regulamin, zachęcam... choć równie oczywiście wiemy jak to w praktyce wygląda :)

No i teraz w kwestii w/w opłaty.... organizacja lotniska, regulaminy i tym podobne sprawy tam, przechodzą właśnie okres zmian wskutek konsultacji grup interesów, że tak powiem... Już nie będę opisywał wszystkiego od A do Z bo szkoda palców, na zlocie najwyżej opowiem co wiem. W każdym razie, opłata dzienna, która do tej pory wynosiła 120pln, ma wzrosnąć do 400pln...... tak, wiem co myślicie :/ W przyszłości mają może nastąpić jakieś zmiany w lepszym kierunku, ale na tą chwilę, dosłownie parę dni temu uchwała została podpisana, poszła do dziennika itd... na razie nie można tego cofnąć.

SZKOPUŁ jednak tkwi w tym, że zmiana nie została jeszcze wprowadzona w aplikacji mobilet (jest wciąż 120pln) i jak byśmy tam dzisiaj przyjechali to chętni na jazdę po lotnisku zapłaciliby 120 i cześć pieśni, mamy to. No i jest CIEŃ SZANSY, że zmiana ta do czasu naszego zlotu nie zostanie jeszcze wprowadzona... Dowiedziałem się, że jeśli informatyk w ich urzędzie nie wysłał do tej pory zlecenia zmiany kwoty do Mobiletu, to na pewno nie zrobi tego przez najbliższe 1.5tyg, bo jest na urlopie. Licząc więc na dalszą opieszałość wprowadzania wszelkich zmian w urzędach, trzymam kciuki, żeby procedury doszły do skutku nie wcześniej niż 21 października, czas pokaże, trzymajcie i wy ;)

Oczywiście, nie bądźmy jednak skrajnie naiwni, i liczmy się z tym, że w sobote na zlocie odpalimy apkę, a tam będzie widniała stawka 400pln... trzeba być na to gotowym, jeśli bardzo chce się pojeździć. Będzie co ma być, może nam się jednak fartnie. A może już wczesniej się zmieni, zobaczymy, będziemy obserwować apkę.

Rozmawiałem o tym z Szeskim - ponieważ porobiliśmy u niego w aucie sporo zmian, remontów, usprawnień itd, a koniec końców nie miał nawet gdzie i kiedy z tego wszystkiego pokorzystać, potestować, stwierdził, że zapłaci i wjedzie na lotnisko nawet jeśli będą chcieli te 4 stówy... piszę to jak by ktoą rozkminiał czy w związku z powyższym ktokolwiek zdecyduje się na jazde po lotnisku. Ma być też mój koleżka Kacper z driftową volvo cegłą, pod maską z m104 z mercedesa, TURBO ;) o ile auto bedzie w całości po zawodach driftowych itd... wiadomo ;)

Trzymajcie się i do zobaczenia na miejscu!!!

wołek Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-09-12 21:40:11 /

Nie mogę się już doczekać :D

Jędruś / 2024-09-12 21:49:14 /

No i pięknie :)

markokrk Dokładna lokalizacja na mapie / 2024-09-12 22:41:06 /

Aaa, 190tka 3.0tt bedzie, jesli zdążymy (jeśli Maciek zdąży) poskladac nowy motor, a taki jest jakby plan... Stary wypluł w ostatnim czasie korbę nr6 :) wyszła trzema stronami silnika ;) ale nie wiem czy będzie upalał

wołek Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-09-12 23:01:14 /

Planuję być :-)

granadziarz_3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2024-09-13 13:01:30 /

Silnik, który kupiłeś od Szeskiego też planuje być ;) i klapki z PC też ;)

wołek Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-09-14 20:24:52 /

Te samotne klapki co chciały tam zostać?

Janina / 2024-09-15 03:33:39 /

Nooo, poczuły się samotne i całą drogę do ZS człapały za Wołkiem niczym pogłaskany bezdomny psiak.

granadziarz_3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2024-09-15 11:01:22 /

Czy oprócz mnie ktoś jeszcze będzie urzędował w namiocie? Pytam, bo mam plan na ciepełko w namiocie i da się to rozwinąć na więcej namiotów...

granadziarz_3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2024-09-24 22:55:25 /

No a jak

Jędruś / 2024-09-24 23:05:51 /

To coś pitnego? :)

Janina / 2024-09-24 23:48:44 /

Nie. Jest tam płyn, ale ja bym tego nie pił...
Pomny awarii ogrzewania warsztatu zeszłej zimy kupiłem sobie take cuś:

Ale chodzi toto oprócz ropy na prund i to albo 230 (na okoliczność awarii w warsztacie) i na 12V. I tu jest cały dowcip, że zabieram to na Borneło. Se podłączę łułe do namiotu i mnie będzie grzało. Oryginalna łuła jest krótka, ale są fajne 10m przewody izolowane elastyczne ( https://allegro.pl/oferta/rura-izolowana-przewod-termoflex-opp-80mm-10m-80-c-kanal-spiro-elastyczny-13548945325 ) i kształtki do łączenia tegoż.
Otóż można się pod to moje ustrojstwo podłączyć. Tylko trzeba sobie dokupić rurę i trójnik.

granadziarz_3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2024-09-25 10:04:46 /

taka suszarka ma inny tryb niż turbo? żebyś się nie zmumifikował ;)

camaro Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-09-25 12:09:56 /

Odpaliłem, sprawdziłem. Masz opcję starowania względem temperatury powietrza zasysanego, jeżeli stoi w pomieszczeniu ogrzewanym, albo sam dyktujesz częstotliwość pracy pompy, sprzęt do tego dopasowuje prędkośc pracy wentylatora, żeby palnik nie ostygł zanadto i działa. To ma nawet sterowanie pilotem. Dokupiłem do tego półtorametrową rurę wydechową, żeby nie chciało zasysać spalin. Sam się zdziwiłem jakością tego wszystkiego. Spodziewałem się ordynarnej bangladeszczyzny a nawet kambodżyzny, a okazuje się, że to jest chyba chińszczyzna robiona za miskę ryżu albo nawet za pieniądze (bo ta gorsza jest robiona za nieoberwanie kolbą w kark).

granadziarz_3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2024-09-25 21:29:45 /

Cześć, gwoli informacji, oznajmiam że na zlocie w sobote na pare h ma wpasc na pas jakas grupa amerykanów (auta) z Wałcza (ludzie) i okolic. Będzie na czym oko zawiesić, a może i na "krzywy ryj" wbić się na pas (każdy na własną odp). Rozmawiałem z pewnym Darkiem który tam im szefuje, bardzo w porządku gościu, zapraszał nas również do pojawienia się, zbicia piątki, popaczenia, itd. Reklamował mi się, że m.in. jakaś Eleanorka bedzie, jesli kogokolwiek to interesuje.... wspomniał też chyba że jakichś dryfterów czy kogoś tam zaprosił, będzie można się przyłączyć polatać z własnym autem czy jako pasażer czy jakoś tak... także ten, będą dodatkowe atrakcje. Ja z nim rozmawiałem przede wszystkim w kategorii nieprzeszkadzania sobie nawzajem i w rozmowie wyszło, że nie powinno to być żadnym problemem, wręcz przeciwnie, jak wyżej, zapraszał. To nie jest jakaś zamknięta impreza, zamykająca teren lotniska czy coś, z tego co mówił to luźne spotkanie, dla swoich i jakichś gości i turystów żeby sobie popatrzyli na auta itd, może na jakieś kreski sie beda ustawiac, ale sam nie wiedzial jak wyjdzie. Do zoba!

wołek Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-10-01 09:12:16 /

Cześć. Kolejne informacje z Broczyna (Czaplinka), ktore raczej nas nie dotycza, choc posrednio moga. Wlasnie skonczylem rozmowe z panią burmistrz oraz panią, która zajmuje się tam tematami lotniskowymi. Zezwolili ostatnio na impreze, ktora odbyla sie wczoraj, a byla nazwana "szkolenie/doskonalenie techniki jazdy", czy jakos tak, a przyjechala grupa drifterow, coz za zaskoczenie... i upalali od rana do popoludnia. Pani burmistrz powiedziala, ze wisiala caly dzien na telefonie ze skargami od pobliskich mieszkancow, że telefon jej sie urywał. Do tej pory myslalem, ze oficjalnie nie wolno driftowac na lotnisku, jednak regularnosc odbywajacych sie tam tego typu imprez podpowiadala ze jednak wszyscy wiedza o co chodzi, ale nikt nic glosno nie mowi, ze jakies niepisane przyzwolenie na to jednak jest. Okazalo sie jednak (przypuszczalnie zwlaszcza po wczoraj), ze jest to jak najbardziej ŻYWY przepis, przypominala o dokladnym przeczytaniu regulaminu i stosowania sie do niego, że drift na terenie lotniska jest absolutnie zabroniony. W zwiazku z tym dzwonili do mnie oczekujac deklaracji, czy my faktycznie spotykamy sie glownie na grilla i "piknik", czy przyjezdzamy tam driftowac. Zaczalem dopytywac jak w takim razie mamy rozgraniczyc co mozna, co nie mozna, co jest zbyt UCIĄŻLIWE (tu przymiotnik zapożyczony od nich). Mówili przede wszystkim o permanentnym pisku opon, ktory wystepuje wlasnie przy drifcie. Z rozmowy wynikalo, ze jakas tam jazda sportowa, nawet halasowanie silnikiem, w ramach rozsadku, jest dozwolone, mozna cwiczyc jazde sportowa itp, ale NIE driftowac (uciążliwy pisk opon).

W zwiazku z powyzszym mam niestety obowiazek poinformowac, i to nie dla samego poinformowania, a pod grozba nieodbycia sie tam naszej imprezy (cofniecie naszego pozwolenia na pobyt), ze nie mozna na terenie lotniska driftowac, i z uwagi na nasza przyszlosc na lotnisku, powinnisny nawzajem sobie zwracac uwage, gdyby kogos ponioslo, albo byl niedoinformowany i przyjechal z przyczepą opon w wiadomym celu. Pisze to z bólem serca, bo osobiscie chetnie bym popatrzyl na drifty, przejechal sie jako pasazer, albo (gdyby byl sprawny) również wzial np swojego taunusa na upalanie. Ale dobre układy z wladzami, posiadanie miejsca na legalny pobyt, zlot, piknik, itp - jest dla mnie, i pewnie 98% zainteresowanych wazniejsze. Swietnie daje sobie sprawe ze caly ten tekst i informacja na temat zakazu driftu nie dotyczy prawie zadnego z nas tutaj, tym nie mniej przekazuje raport sytuacyjny, chce zeby wszyscy byli swiadomi jak sytuacja wyglada i gdyby ktos niedoinformowany z nimi gadał, że chce wpasc na drifty swoim gruzem, to zeby przekazal informacje, ze niestety, nie podriftuje, ale poscigac sie najwyrazniej moze, potestowac auto, "doskonalic technike jazdy" (cokolwiek to teraz znaczy), ale NIE DRIFTOWAC, nie latać bokiem... no chyba że w deszczu?? Nie wiem, nie biore za to, ani za nic odpowiedzialnosci, ewentualnie wezmiemy odpowiedzialnosc grupową i nie dostaniemy tam nastepnym razem pozwolenia na przyjazd.

Jeszcze w kwestii "obcych", ktorzy wszak moga sie pojawic na lotnisku, zabulic i driftowac. Bedziemy musieli jakos temat dogadac, zwrocic uwage, albo w ostatecznosci zadzwonic do zarzadcy lotniska (albo zaczekac az ktos sie pojawi albo sam zadzwoni z pretensjami) i umyc ręce, że jakby co to nie nasza ekipa, my sie trzymamy regulaminu.

Jprd, palce zdrętwiały. Pozdro

wołek Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-10-07 11:42:27 /

Myślę, że warto abyśmy zrobili sobie zdjęcia grupowe z autami i przekazali potem zarządcom, żeby było wiadomo, że co złego to nie my:).

dred Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-10-07 13:36:17 /

Po prostu niech spadnie deszcz :) i po problemie :)

SKUN_3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2024-10-07 17:09:18 /

A najlepiej śnieg :)

alwax Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-10-07 22:45:05 /

Tak mi jeszcze tylko do głowy przychodzi (czysto teoretycznie) jedno pytanie.... Jak oni znosili te SU25 startujące na dopalaczach.... Dzwonili do Ministerstwa Obrony ze skargami?

granadziarz_3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2024-10-07 23:00:05 /

I nie to, że teoretyzuję, bo mieszkam obok 49 Bazy Lotniczej (niegdyś wyposażonej w Mi24 i Mi2) oraz areoklubu. I jakoś nigdy mi nie przeszkadzała VW-Mania, sprinty na 400 i inne imprezy z upalaniem aut. Wiertalioty se latają (jakieś niedobitki z resursem), samochody jakies się tam upalają i to jest naturalne dla tego miejsca. Biorąc pod uwagę, że stacjonowały tam kiedyś LIM3 9 LIM5 to i tak mam teraz ciszę...

granadziarz_3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2024-10-07 23:05:00 /

Zamiast 9 miało być "i". Za duże paluchy mam...

granadziarz_3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2024-10-07 23:06:09 /

Nie tylko to Ci się omsknęło przez te paluszki - nie Lim-3 a Lim-2 (trójka nigdy nie istniała) i nie Su-25 tylko Su-22 (Polska nigdy nie posiadała -25).
Pozdreaux.

KRK 4m Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-10-07 23:21:23 /

Oj tam, wiedziałem, że na Ciebie można liczyć :-)

granadziarz_3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2024-10-08 08:09:01 /

Do driftu dołączyły wyścigi

SKUN_3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2024-10-08 11:13:52 /

Czyli można wjechać i nic poza tym :)

mateush (proko) 3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2024-10-08 11:29:58 /

Chyba bym się za bardzo nie przejmował.
Pokażmy się z dobrej strony i myślę, że będzie ok.

dred Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-10-08 11:58:59 /

Tak na prawdę, to z samochodów jakie kojarzę z SO czy Borneło, to poza sierrami żaden nie przekraczał "na ucho" 96dB. 96dB to na prawdę głośno.

granadziarz_3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2024-10-08 19:44:01 /

SKUN_3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2024-10-10 15:09:54 /

No dobra. Ciepło raczej nie będzie. Kogo się spodziewać? Wezmę toporek, ale opału do ognicha przyda się tyle, że spalinówka mile widziana.

Fuszix 3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2024-10-16 00:54:25 /

Ja będę na pewno, taka prośba niechaj ktoś grilla zabierze.

Ligacz 3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2024-10-16 05:56:09 /

ja biorę webasto i wór bieszczadzkiego węgla, Wołek pewnie weźmie akumulatorową piłę. Spalinówka głośna, tam tera chcą strefę ciszy wprowadzać, to lepiej spalinówką nie hałasować :-)

granadziarz_3M Dokładna lokalizacja na mapie / 2024-10-16 07:00:36 /

czytając regulamin, baiłao na czarnym jest napisane, że można się ścigać i driftować elektrykami

aaannnd Dokładna lokalizacja na mapie / 2024-10-18 20:10:29 /

dred Dokładna lokalizacja na mapie Członek Stowarzyszenia capri.pl / 2024-10-19 16:46:11 /

Niezmiennie, było miło... gdyby nie ten je*ny lis :)

delikatny bimberek

delikatny bimberek

Jędruś / 2024-10-21 11:22:43 /

67161e305e43b-vid-20241019-135434.mp4

Jędruś / 2024-10-21 11:25:41 /

O moje Mini się napatoczyło .

garazowiec Dokładna lokalizacja na mapie / 2024-10-22 20:48:43 /