Pytanie techniczne mam.
1. Czy wkładając "na sznurek" przednią szybę zaczynamy wkładając ją w dolny rant i cieszymy się ciągnąc za sznurek, że nam grawitacja pomaga, czy - wkładamy górną część uszczelki w rant "podciągamy" szybe w górę, a sznurek wyciągamy ostatecznie na dole?
2. Nawilżamy uszczelkę jakimś ludwikiem, olejem?
Czy ktoś praktykował posmarowanie rantu jakimś smarem, wazeliną techniczną? czy uszczelkę, w miejscu gdzie siedzi szyba można "doszczelnić" smarując tam czymś tłustym?
bartozłomero / 2024-08-04 21:18:55 /
Ad 1. Opcja 1.
Ten sznurek to powinna być cienka linka.
Ludwik to dobra opcja. Na pewno nie zaszkodzi.
ja tam w celu poślizgu takiego czegoś używałem
rozjechany liil / 2024-08-04 21:31:32 /
Ogólnie trzeba uważać aby linka czy sznurek nie był też jakiś super cienki bo może ciąc uszczelkę, najlepiej robić to takimi okrężnymi ruchami. Ja nigdy nie wkładałem w rant żadnej części uszczelki, też za mocno nie dociskać jej, aby warga uszczelki mogła spokojnie wywinąć się na za rant. Fajnie mieć przyssawki do szyby aby można było przesunąć szybę po włożeniu,poniewaz po samym wyciągnięciu sznurka nie będzie jeszcze na swoim miejscu, i trzeba ją lekko podukac, aby wskoczyła i w tym momencie jeszcze da się ją lekko przesunąć, bo zdarza się, że nie wejdzie równo. Oprócz tego warto mieć taki wygięty haczyk z jakiegoś precika, bo narożniki wchodzą najciężej i dobrze je takim haczykiem wywinąć.
Robiłem to kilkukrotnie, ale dawno temu :)
mateush (proko) 3M / 2024-08-04 22:03:58 /
Ale ująłeś wszystko co sam chciałem zasugerować.
Ja zwykle smarowałem uszczelkę i rant Sandersem, dawało to i poślizg, i późniejszą swobodę poruszania szybą w celu ułożenia się jej w uszczelce oraz taki sanders też uszczelnia.
Zakładanie sugeruję zacząć od dolnej wargi i lecieć ku górze, symetrycznie prawa strona z lewą ze szczególną uwagą na górne narożniki. Dwie osoby robią to w moment. Samemu trzeba trochę pobiegać bo ciągnąc za sznurki trzeba też szybę trochę od zewnątrz dociskać. Ale da się samemu bez problemu to zrobić.
zapek??? !G.O.P! / 2024-08-04 22:35:01 /
Co to jest '' podukac '' ? Różne rzeczy w życiu robiłem ale tego chyba nie , z kim lub z czym to się robi ? I czy nie boli ?
Na pewno już robiłeś :D
Miało byc dopukać
mateush (proko) 3M / 2024-08-04 23:32:44 /
są jeszcze takie kleje do uszczelek szyb, tzw "masa wiecznie żywa"
camaro / 2024-08-04 23:49:50 /
Uprzedzając Jureczku jakieś błądzące skojarzenia to chodzi o takie dopukanie, które musisz poczynić stojąc przed drzwiami w obliczu popsutego dzwonka;)
zapek??? !G.O.P! / 2024-08-05 00:38:21 /
Myślałem że to jakiś regionalny zwrot :) A tak , robiłem , kiedyś dawno temu mi się przydarzyło .
Ja zawsze zamiast sznurka używałem przewód antenowy.
Nie jest tak szorstki jak sznurek i nie kaleczy uszczelki oraz łatwiej się wyślizguje podczas wkładania szyby.
Ewentualnie okrągły przewód elektryczny.
Najważniejsze aby nie był za cienki ani za gruby.
PL / 2024-08-05 09:30:52 /
No właśnie , czy antenowy nie jest za gruby ?
Są grube ale i takie cieńsze.
Przynajmniej te stare bo mój to ma z 25 lat i tylko po to go trzymam.
PL / 2024-08-05 10:21:24 /
zamiast opisowych sugeruję użycie jednostek miary SI ;)
ja mam przygotowany taki "przewod" do wieszania prania... zdam relację, jak się sprawił ..
bartozłomero / 2024-08-05 15:28:37 /
ja używałem sznurka budowlanego, miękki, cienki, a mocny ;)
rozjechany liil / 2024-08-05 15:50:37 /
sznurek na pranie ( on jest jak gruby przewód) idealnie się sprawdził... szyba pięknie wskoczyła i dałem rade zupełnie sam...
bartozłomero / 2024-08-05 20:53:29 /