czesc
w moim dziobaczku wyskakuje jedynka tzn. wchodzi bardzo ladnie tylko przy puszczaniu sprzegla cos zgrzytnie i jest na luzie, inne biegi chodza bez zadnych zgrzytow. skrzynka jest pod 1300 chyba jeszcze oryginalna.
z gory dziekuje za wszytkie rady pozdrawiam
nmd / 2003-06-15 11:41:47 /
możliwe że jedynka sie nie zazębia, bądź robi to za słabo
rada jest taka żeby rozebrać skrzynke i zobaczyc czy tryb od jedynki nie jest za bardzo starty lub czy w pełni zazębiają sie koła - jeśli trybik jest zużyty to poszukiwać w miare dobrego :-)
ja miałem to samo z wstecznym - jeśli teraz nic nie zrobisz to będzie jeszcze gorzej
MikeB4 / 2003-06-15 15:49:42 /
Za utrzymanie synchronizowanego biegu w skrzyni odpowiadaja chyba takie 3 prostokatne "łódeczki" (wym. ok. 4mmX15mm) zamocowane co 120 stopni na walku pod trybem w choince. Trzyma je na obwodzie takie druciane zabezpieczenie. Jesli te lodeczki powypadaja bo zabezpieczenie sie uszkodzi, to wtedy beda wyskakiwaly biegi- tak uslyszalem jak spytalem znajomego do czego sluza te prostokatne blaszki; czy to prawda?
Mysza liil (EM) / 2003-06-15 16:18:10 /
zobacz jeszcze sterowanie, nie wiem czy w Taunusie jest jakas mozliwosc regulacji, ale w niektorych autach jest i wypadanie biegow nie jest wina skrzyni tylko a\wina zlego ustawienia mechanizmu zmiany biegow (tak bylo w mojej skodzie)
Krzypek / 2003-06-15 16:43:00 /
Na moje Mysza ma racje. To fasolki są od "trzymania" biegów, więc prowdopodobnie one poszły się...
łódeczki... ja zawsze nazywałem to "pieski" ale to raczej nie one, to raczej elementy synchronizatora.
ja miałem to samo w moim taunusie z trójką:( tak wyskakiwała, że ręką nie szło utrzymać:(:( wymieniłem tryb trzeciego biegu+przesówkę i jak ręką odjął. "łódeczki" zostały stare:)
bobik liil / 2003-06-17 11:34:08 /
dzieki bardzo. ale chyba poszukam nowej skrzyni. macie jakies rady?
nmd / 2003-06-20 14:59:17 /
właśnie zauważyłem że mi wsteczny wyskakuje i teraz niewiem co począć czy bawić się z rozbieraniem, sprawdzaniem/wymiana części czy kupić inną skrzynie.
Niewiem jakie są koszta takiej wymiany łudeczek czy synchronizatora
BirdDog / 2006-08-09 19:30:15 /
puki co nie oplaca sie naprawiac skrzyn :) lepiej zaopatrzyc sie w dzialajaca. przed zakupem radze sprawdzic wielokliny czy wszystko pasuje
nmd / 2006-08-10 10:59:58 /
troche chyba spanikowalem moze wskoczyly spowrotem albo h.. wie:) bo dzisiaj sporo jezdzilem dziobem i wsteczny niewyskakiwal heh no ale stare samochody maja humory:)
BirdDog / 2006-08-10 13:54:10 /