mam skrzynię 4kę w granadzie połączoną z 2.0 v6 nie wiem co to za skrzynia jest ale pewnie wy wiecie, strzelać nie chcę. Otóż problem jest następujący:
5cio minutowy rajd po łące połączony z wyrywaniem gleby powoduje nagrzanie się tunelu. Podejrzewam że po 10 minutach możnaby smażyć jajka. Olej był i nie widziałem żadnej plamy, chyba że nawt olej już kradną u nas. Więc... czy ta przypadłość jest normalna? dodam że granada jest maksymalnie odciążona teraz (sama buda, silnik i fotel kierowcy:) może i wcześniej sie tak grzał ale była wykładzina i schowek więc nie odczuwałem...
Marek F / 2007-07-23 20:41:17 /
pamiętaj,że pod spodem idzie jeszcze podwójny wydech.Ja też czuje ciepło po rajdach albo długiej podrózy nawet przez wykładzine
PSIAŁA / 2007-07-23 20:52:12 /
no tak tylko wlasnie o to chodzi ze wlasnie przed chwilą dotknalem skrzyni i to ciepło to raczej od niej ja to chyba jutro na kanał wale
Marek F / 2007-07-23 21:01:31 /
Mi się całkiem nieźle grzeje lewarek zmiany biegów. Chyba czas olej sprawdzić.
UglyKid / 2007-07-23 21:04:51 /
O! Mi się szczelinami przy mieszku lewarka zmiany biegów sporo ciepła "leci"-to od wydechu, silnika, zagrzanej skrzyni??? Nie pytam, czy to normalne-bo co to jest NORMA w starych fordach... ;) Ale czy są jakieś poważne powody do niepokoju? chodzi o dzioba-nie granadę
bartozłomero
/ 2007-07-23 21:31:26 /
ja podobnie żadnej wykładziny nie mam i tunel jest zwykle dość... ciepły tak po całej długości. tak po kilku godzinnej jeździe temperatura jakoś nie wzrasta dużo mocniej.
rybaak / 2007-07-23 21:40:04 /
to chyba standardowe zjawisko w RWD, pomijając capri, jeżdżę również dekadę młodszym autem i mimo dużo grubszej wykładziny ciepło jest zauważalne- zwłaszcza w te upalne dni...
Witan. / 2007-07-23 21:57:11 /
no przez wykładzinę i schowek ten środkowy to tego nie czułem więc sie zaniepokoiłem ale skoro wszyscy to mają to albo mamy tu same rzęchy albo jest ok. W sumie to najważniejsze że jedzie do przodu, i jak trzeba to nawet do tyłu:) dzięki za odpowiedzi:)
Marek F / 2007-07-24 07:22:52 /
Kiedyś w lecie w starych autobusach "ogórkach" kierowcy kładli na ten kanał (no troszkę większy niż w fordach) taki gruby koc, coby się od temperatury odgrodzić.A w zimie-bez koca-piękny air heater był!
bartozłomero
/ 2007-07-24 10:54:00 /
Dzieci drogie, skrzynia jest przykrecona do silnika, ktory jest goracy, wiec ona tez sie nagrzewa.
A poza tym macie pod maska wiatrak, ktory gorace powietrze z chlodnicy wdmuchuje miedzy innymi wlasnie w tunel.
pmx (wiewior;) / 2007-07-24 12:30:46 /
Heh ja też mam podejrzanie ciepło na tunelu a w deszczowe dni nie ;-) nagrzewanie się silnika to pikuś przy tym co oddaje chłodnica i w mniejszym stopniu wydech ;-) Skrzynia jest gorąca od powietrza ogrzanego przez oddającą ciepło chłodnice. Dodatkowo na podłodze nie ma dywanu tylko gumowa mata wiec jeszcze bardziej czuć to ciepło...
MikeB4
/ 2007-07-24 12:51:56 /
u mnie obecnie właśnie nic na podłodze niema to sie dziwiłem co za H** jest z tym:P
Marek F / 2007-07-24 16:46:28 /