Jaka jest logika ustalenia wysokości montażu zbiornika wyrównawczego? Mowa o zbiorniku będącym elementem układu pod ciśnieniem, a nie zbiornika przelewowego za korkiem ciśnieniowym.
Na moją logikę wydawało mi się, że poziom minimum oznaczony w zbiorniku musi być wyżej niż maksymalny możliwy poziom chłodziwa gdzieś w układzie - czyli góra głowicy, górna krawędź chłodnicy, nagrzewnica. Poziom maksimum - no to żeby był zapas miejsca na rozszerzalność cieplną chłodziwa.
Ale patrzę na układ w Capri 2.8i i poziom w zbiorniku wyrównawczym definitywnie jest niżej niż górna krawędź chłodnicy. Ponieważ wyobrażam sobie że powierzchnia chłodziwa w całym układzie będzie dążyć do wyrówniania się, to układ będzie próbował się zapowietrzyć, albo odwrotnie, bardzo ciężko byłoby go odpowietrzyć.
Jak to powinno być?
Michał Konieczny / 2023-04-18 16:20:08 /
Niektóre projekty inżynierów są wbrew prawom fizyki, ale i tak działają :)
Ja bym robił tak, by zbiorniczek był najwyższym punktem.
Konrad vel smasher / 2023-04-18 16:48:59 /
Np taunus najwyższym punktem ma nagrzewnice, dolna część nagrzewnicy jest jak góra chłodnicy , czyli po zalaniu układu nagrzewnica jest pusta i dopiero pompa na goni tam płynu . Na moje to minimum w zbiorniczku powinno być wyżej niż najwyższy punkt silnika w którym jest płyn tak żeby nie było powietrza w silniku. Ja tak robię i do tej pory wszystkie wynalazki śmigały,Ale czy dobrze myślę to już może niech się wypowiedzą ludzie bardziej w temacie
Piter M / 2023-04-18 17:02:30 /
Bo to może nie jest zbiorniczek wyrównawczy, tylko rezerwowy?
Piotr Siemiątkowski (Irpac) / 2023-04-18 17:59:45 /
Powietrze nie dostanie się do chłodnicy, bo po schłodzeniu, chłodnica zassie płyn z dołu zbiorniczka. Także nie będzie się zapowietrzać.
Piotr Siemiątkowski (Irpac) / 2023-04-18 18:01:50 /
Cos takiego jak 1 opcja w praktyce nie istnieje. Dol zbiorniczka ma się łączyć z dolem chlodnicy, zas cienkie węże z najwyzszych punktow glowicy , chlodnicy czy nagrzewnicy, mają iść na górę zbiorniczka, żeby się samo automatycznie odpowietrzalo.
Mysza liil (EM) / 2023-04-18 18:12:48 /
Michał, spójrz jeszcze raz, albo przyłoż poziomice, bo logikę masz słuszną.
Mysza liil (EM) / 2023-04-18 18:19:16 /