Mam problem z zamontowaniem linki prędkościomierza w fordzie Granada (Rocznik 1985, skrzynia manualna 5). Jak kupiłem to linka była zdemontowana, więc nie wiem jak to powinno być.
Zadanie proste - linka kupiona:
https://intercars.pl/produkty/191224-linka-predkosciomierza-131523
Teoretycznie nie da się tego zamontować nieprawidłowo - od strony skrzyni wciskam w ślimak i zabezpieczam pierścieniem osadczym wewnętrznym. I tutaj jest problem - czy tam jest jakiś "myk" który trzeba znać albo może ta linka nie jest taka jak powinna? W mojej skrzyni nie ma rowka pod segera - tzn. jakby jest, ale praktycznie na samym końcu tego gniazda - w sumie kołnierz końcówki linki jest grubszy niż rowek gdzie jeszcze powinien się zmieścić pierścień.
Macie może w swoich zbiorach zdjęcie tego miejsca - jak to powinno wyglądać prawidłowo zamontowane?
Zeppo / 2022-11-12 11:03:32 /
Ten kołnierz na lince jest zbyt gruby. Tam na być cienka blaszka. To jest przyczyną Twojego problemu.
potwierdzam co pisze dred, trzeba kupić właściwą linkę wtedy zamontujesz bez problemu. Jak taka potrzebujesz zapraszam sprzedam ci
CHUDER / 2022-11-12 14:27:05 /
Albo wyciągnąć linkę z pancerza i zeszlifować tą blachę na właściwą grubość :)
gryziu liil (EM) / 2022-11-12 15:09:40 /
@CHUDER - chętnie kupię - napisałem maila.
@gryziu liil (EM) - udało mi się jako-tako zamontować (za którymś podejściem). Nawet kawałek przejechała i zerwana - nie ma czego szlifować. Podejrzewam, że oryginalna linka jest też troszkę dłuższa (niewiele, ale tyle, żeby dało się ją poprowadzić łagodniejszymi łukami - wtedy będzie działać jak trzeba).
Dzięki za szybkie odpowiedzi :)
Zeppo / 2022-11-12 20:12:20 /