Hey Wam,mam pytanko.spodziewam sie Mustanga 67,ktorego sprowadzam i interesuje mnie jak dlugo moge zwlekac z jego zalegalizowaniem w PL???
Jak wiadomo,autko wymaga kapitalnego remontu,a to wymaga sporo czasu.
P.S.szukam kontaktow posiadaczy classic mustang.
pozdrowka.
67conver / 2007-03-20 10:06:30 /
30 dni na rejestrację, OC od dnia zakupu/podpisania umowy.
O ile wydziały komunikacji nie marudzą zbytnio z powodu opóźnień, to dziady z firm ubezpieczeniowych i tak Ci będą kazali zapłacić zaległości od dnia zakupu.
Chyba, że rzeczoznawca uzna to za "fajną zabawkę dla dużych chłopców", to OC będziesz mógł okresowo opłacać.
Hrabia® / 2007-03-20 10:14:54 /
Ma 40 lat ;-) od przyszłego roku nie musisz wcale zawierać OC jak będzie stał ..... jak chcesz wyjechać na droge musisz wykupić ubezpieczenie (niestety minimum to miesiąc).
Ja bym odrazu wyrabiał dokumenty - najlepiej na zabytek żeby nie robić corocznych przeglądów - auto utkwi w sytuacji przed zabytkowym przeglądem i można remontować xx lat ;-)
MikeB4 / 2007-03-20 10:27:48 /
Sprowadzone auto trzeba zarejestrowac w 30 dni??? Jakoś nie wydaje mi się.
nie trzeba pozatym jak pisal mike ma 40 lat wiec go to zwalnia z obowiazku...a jesli nawet nie bo do pelnego okresu brakuje kilka miesiecy to mozesz smialo zrobic opinie na "historyka" :)
Zakrzak! / 2007-03-20 13:29:07 /
Nie wiem jak tam z samochodem, ale pewnie podobnie, np jak przywiozłem sobie ostatnio drag stara właśnie z USA to wszelkie opłaty i przegląd musiałem załatwić na jesieni zaraz jak przyszeł, a z rejestacją i ubezpieczeniem poczekałem spokojnie do wiosny
Piosiu. / 2007-03-20 13:55:19 /
ja odpowiem konkretnie na tytul watku-JA COS WIEM.
Witam a czy moglibyście dokładniej opisać ten przepis że jeśli pojazd ma więcej niż 40 latek to wogóle nie trzeba wykupywać OC. Tzn że mogę rozwiązać umowę z ubezp. i jeśli będe chciał pojeżdzić to sobie wykupie np. na miesiąc lub dwa? A na tak krótki okres to w jakim towarzystwie można (tylko pzu) czy obojętnie gdzie? i czy za taki miesiąc są ceny proporcjonalne do ceny za cały rok czy może jakieś z kosmosu??
Pozdr....
pawel100 / 2007-03-20 21:58:34 /
napisz do goscia na msciciel2000@wp.pl
sprowadza takie auta ma czesci i je odbudowuje teraz ma takie na warsztacie
CHUDER / 2007-03-20 22:08:04 /
Chuder, czy ja znam tego msciciela2000 osobiście? Jeżeli tak, to do kiedy ma na warsztacie tego mustanga?
Ten przepis to treść ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych OC - treść ustawy można znaleźć na google.
Obowiązuje ona każdego ubezpieczyciela wiec polise można zawrzeć w dowolnej firmie.
Treść jest np. na stronach internetowych PZU
http://www.pzu.pl/pub/files/PZU_SA/produkty/koumnikacyjne/USTAWA_OC_obowiazkowe_komunikacyjne.htm
Szukaj
Art 2 Punkt 11
Artykuł 27
Artykuł 29
MikeB4 / 2007-03-20 23:13:38 /
Niestety ubezpieczyciele mają juz pełny luz jak chodzi o naliczanie składek miesięcznych.
Przekonałem sie obdzwaniając kilka jeśli nie kilkanaście ubezpieczalni (z pomocą "mojego" brokera).
Jedni dzielą składkę roczną na 10 (a nie na 12) i to dają jako cenę za m-c. Inni nie uwzględniają zniżek za bezszkodowość (taki numer wywinął Allianz). Ogólnie większość nie uznaje wtedy tych kilku procentów za kontynuację.
Ogólnie najtaniej wyszło mi (przy 3 latach udowodnionej bezszkodowej jazdy, silnik 2.0, Kraków, etc.) w Warcie: 135 zł. Co i tak jest dość chorą kwotą jak za miesiąc.
dokladnie kazdy ubezpieczyciel inaczej liczy,w samopomocy [nie mylic z samoobrona]powiedzieli ze nie ma krutkoterminowych.
Nie zapominajcie o tym ze wszelkie bzdurne ustawy o ciągłości OC dotyczą pojazdów zarejestrowanych w RP. Skoro nie rejestrujesz swierzo sprowadzonego, to chyba mozna nie ubezpieczac na czas remontu?
Mysza liil (EM) / 2007-03-21 00:33:10 /
Ja przedwczoraj ubezpieczyłem Granadkę w Warcie na 30 dni, policzone 1/12 składki rocznej, uznane wszystkie 60% zniżek. 64zł za 2.0.
m.kozlowski / 2007-03-21 09:37:04 /
w warcie tak moze byc,kiedys to sprawdzalem,teraz sobie przypomnialem.
Witajcie.dzieki za konkretne wskazowki.autko za rok bedzie po 40stce wiec z tym OC powinno byc ok i z tego,co Mike pisze bede go ubezpieczal na okres wyjazdow,hehe,ale do tego jeszcze dluuuuga droga.
Pozdrowka dla was.nareczkaa
67conver / 2007-03-22 11:09:25 /
Zupełnie jak z moim Stangiem .... ale mój kończy 40 dopiero w przyszłym roku bo w dowodzie 1968.
Ciągniesz jakieś części ze stanów ?? Potrzebuje troche z wnętrza, może jakaś wspólna paczka i podział kosztów transportu ??
MikeB4 / 2007-03-22 11:18:52 /
witam mike no to superek,ze mamy wspolnego bakcyla,hehe.jak najbardziej mam w planach sciagac czesci ze stanow,ktore beda niezbedne do odbudowania pony'ego.
Mike orientowales sie juz cos w sprawie sprowadzania?jakie sa koszta itd?
mam jedna stronke,gdzie sa same czesci do mustangow i maja czesto promocje.dzwonilem do nich w sprawie zamowienia i gosciu mi powiedzial,ze trwa to ok 10 dni i leci Fedexem.koszta transportu to 35 procent wartosci zamowienia.
mike ta stronka to: www.californiamustang.com
Wejdz tam i pokukaj.daj znac.
pozdrowka
67conver / 2007-03-25 16:46:58 /
California jest droższa (ogólnie) o 10% .... koszt wysyłki również będzie wyższy - polecam NPD ( www.npdlink.com ) z Florydy .... faktycznie jak coś wpadnie na cło to koszt razem z transportem i opłatami to około 135-150% ceny części w katalogu. Już brałem dwie paki za około 1000 $ a teraz biore małe zamówienia po 300-400 $ i mam wysyłane przez znajomego w USA przez tanią poczte ;-) Tyle że to raczej małe rzeczy, a potrzebuje zamówić większe ...
MikeB4 / 2007-03-25 23:03:05 /
oki mike,dzieki za link.sprawdze go i zobaczymy.Jak narazie musze zrobic liste czesci potrzebnych i wtedy okresle sie gdzie bedzie taniej.bo jak wiadomo to istotna rzecz w takim przedsiewzieciu jak renowacja mustanga,Mike sam wiesz bo siedzisz w tym.
Oki to na tyle.Pozdrowka.
67conver / 2007-03-26 21:23:23 /
wryje sie tu ze swoim pytaniem bo pasuje deńko do tematu a nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi w internecie.
Otóż tak, sprowadzilem se auto z Czech, i teraz chciałbym wiedzieć jak wygląda sprawa z opłatami jeśli chce go zarejestrować dopiero po remoncie, zrobiłem rozeznania w placówkach i tak:
-Urząd skarbowy - podatek od wzbogacenia się, zdziwiłem się że trzeba przegląd techniczny :O pniok w okienku nie wiedział co sie robi w takich sytuacjach po sprowadzeniu, ale gościu z kolejki powiedzial ze w takim wypadku należy miec orzeczenie od zakładu diagnostycznego i wbite w przegładzie ze pojazd jest niezdolny do poruzania się po drogach, bez sensu, po co, jak potem musze jeszcze raz jechac do przeglądu, jak spytałem się o termin zapłaty to powiedzieli że nie ma jakichś ograniczeń czasowych, tylko w przypadku nowych aut trzeba płacić od razu,
- Wydział komunikacji - gościu powiedział że nie musze nic robić ( tutaj pisaliście że trzeba mieć w takim wypadku orzeczenie o zabytku) natomiast koleś mówił że zarejestruje po remoncie, musze tylko opłacić akcyze w terminie 14-stu dni, nie ma żadnych alesów potem za późniejszą rejestracje,
- Ubezpieczalnia - w przypadku wykupionego próbnego ubezpieczenia za granicą na miesiąc, nie ma obowiązku ciągłości płacenia OC w kraju, wystarczy że zapłaci się w momencie rejestracji.
Teraz czy mógłby ktoś potwierdzić te informacje? Ten vat mnie niepokoi, że nie ma żadnego terminu, nie chce potem płacić jakichś kar.
Rany julek, jaki tasiemiec :O Przepraszam :)
Jaki podatek od wzbogacenia?
Czechy to UE.
Najpierw idziesz zapłacić akcyzę do urzędu celnego - mam nadzieje ze wpisałeś na umowę jakieś kapsle lub jesteś z niej zwolniony (ale do UC i tak musisz iść) - czytaj poniżej
Pojazd (przedmiot) kolekcjonerski
- to wg Taryfy Celnej (unijna taryfa celna; Oficjalny Dziennik Komisji Europejskiej nr 2002/C 256/01; Sekcja XXI; rozdział 97):
- dzieła artystyczne, przedmioty kolekcjonerskie i antyki;
pkt.1: - pojazdy w swoim oryginalnym stanie (...) starsze niż 30 lat;- wszelkie wyprodukowane przed 1950 r., nawet niesprawne;
pkt 2: pojazdy o wartościach kolekcjonerskich i historycznych
(a) niezależnie od daty produkcji, biorące udział w wydarzeniach historycznych
(b) pojazdy zbudowane specjalnie do wyczynów lub wyścigów, z udokumentowanymi sukcesami krajowymi lub międzynarodowymi.
Tymi definicjami posługują się Urzędy Celne na wniosek Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków, kwalifikując sprowadzany do Polski pojazd do pozycji 9705 Taryfy Celnej, a to oznacza, że taki pojazd (przedmiot zabytkowy) nie jest objęty podatkami, takimi jak wyższe cło, akcyza lub restrykcje techniczne, przypisane normalnym pojazdom samochodowym.
Masz na to 5 dni od dnia nabycia wewnątrzwspólnotowego - nabycie wewnątrzwspólnotowe to dzień przekroczenia granicy a nie data z umowy. Jakby co to mówisz ze auto stało u krecika w Pradze i dopiero wczoraj przywuozłes je lawetą.
Potem idziesz do skarbowego po zaświadczenie ze jestes zwolniony z VATu - koszt 150PLN.
Potem masz wszystko w dupie i robisz remont.
czyli dredzioch jednak Cie przekonałam?? I sam siebie też mam przekonać??
bobik liil / 2009-07-16 21:08:07 /
Mnie przekonałeś, ale siebie nie przekonuj bo to za dużo będzie kosztowało.
problemow ciag dalszy, chcąc zapłacić akcyze za moje auto dowiedziałem się dziś że od lipca urzad celny wprowadził (dla ułatwienia całej sprawy ofkoz) wycene auta i trzeba mieć jakiś papier na to, w którym roku zostało wyprodukowane auto. Pani powiedziała że przydałoby się poświadczone rozkodowanie tablicy nadowzia (numeru Vin). Na Stacjach diagnostycznych mi tego nie wystawią bo to są jeszcze stare normy i nikt tego nie ma w bazie danych, mam do UC zadzwonić we wtorek bo wysłali zapytanie do Warszawy w tej sprawie, ostatecznością byłaby tu opinia rzeczoznawcy? Ktoś miał podobne przejścia?
Mogę zrobić taką opinię jak będzie potrzebna.
bobik liil / 2009-07-17 19:13:25 /
bobik powaznie? masz uprawnienia? :)
ano mam.
bobik liil / 2009-07-17 20:11:36 /
zaletą takiej opini okazało się zaoszczędzenie około 200 pln na OC. za rok jeszcze zjadą ze stówkę.
dobra ale jak ubezpieczasz z miesiąca na miesiąc z 3-miesięczną przerwa to w przypadku gdy nie masz zniżek ...naliczają się jakieś?
bon / 2009-07-17 21:57:30 /
Nie - zniżka jest za pełny rok ubezpieczenia ...
MikeB4 / 2009-07-18 02:45:53 /