jak w tytule interesuje mnie jaki typ lakieru bądź farby byście polecili do malowania klamek, jak wiemy elementy te są ciągle w użyciu więc nie wchodzi tu w gre zwyczjny spray bo po tygodniu bedą rysy, chciałem odświerzyć klamki zderzaki oraz listwy w okół szyb jak i wszystkie element z czarnego tworzywa w aucie, co mam zastosować? interesuje mnie także malowanie felg aluminiowych, czy sens jest malowania w domu z pistoletu typową farbą srebrzanką do felg po uprzednim zdjęciu starego lakieru?i czy dawać bezbarwny później dla orztymania trwalszej powłoki i połysku? z góry dzięki za odp :) pozdrawiam !!!
Jellon aka Revenge Racer / 2006-08-08 03:06:27 /
Jeśli chodzi o klamki i inne elementy, to wysoka trwłość gwarantuje lakier proszkowy. Dobra jkość prezentuja też lakiery chemoutwardzalne ( akryle) np w wersji dla ciężarówek. Co malowania felg- Nobiles produkuje specjalna farbe do felg. Kombinacje ze srebrzanka i bezbarwnym nie ma sensu, bowiem srebrzanka ma mała przyczepność.
proponuje wszystko (łącznie z felgami) do piaskowania, a potem lakierem proszkowym pomalowac. Nie wiem tylko czy listwy nie sa zbyt delikatne, żeby dac je do piasku. Musisz zapytac.
Czegos nie rozumiem. Co za srebrzanka? Jesli ma sie swiecic to klamki czy zderzaki tylko w chrom (ale do galwanizerii a nie chrom w spraju :/) zas listwy aluminiowe w polerke. Jakie malowanie, LUDZIE?!
Chyba ze chodzi o czarne elementy.
Mysza liil (EM) / 2006-08-08 08:15:06 /
co do felg, to myslałem, ze chodzi o stalowki. Przy aluminiowych, nie wiem jak bedzie, bo nie przerabiałem tego. Ale mysle, ze powinno byc ok.
koledze chodzi o czarne elementy w mk3. Oczywiscie mozna poprawic fabryke i pochromowac klameczki, ja tak zrobiłem i jestem z efektu bardzo zadowolony. Co do listew, to przymieżałem sie do polerki, ale nie wiem, czy osiagne zamierzony efekt, bo niejest to łatwy materiał. Czy ma ktos doswiadczenie w polerowaniu tych własnie listew?
najtrwalszy będzie lakier proszkowy. niezależnie czy położymy go na felge czy listewke.
Trójkąt / 2006-08-08 08:24:38 /
Tylko z felgami to troche loteria jest jak slyszalem. Niektore stopy wygazowuja sie czy cos takiego pod wplywem ciepla i moga powstac babelki powietrza pod farba. Co wyglada tak jakby ktos malowal i posypal piaskiem.
Mi to akurat wyszlo ale jakis kark po mnie przynisl jakies nowe fele i wygladaly gorzej niz jak przed wejsciem w piec.
fireone / 2006-08-08 08:40:16 /
Ja malowałem felgi tą całą srebrną farbą na felgi - na alu trzyma sie świetnie (dałem dobry podkład) na stalówkach zrobiły sie zarudziałe ranty.
Efekt jest całkiem zadowalający i nawet nie kładłem na to klaru.
Czarne elementy warto pomalować proszkowo - ale ze zderzakami może być problem - u mnie chcieli przyjąć tylko wypiaskowany :-/
nie piaskować klamek - zrobią sie zbyt chropowate.
MikeB4 / 2006-08-08 08:42:04 /
proszek żeby dobrze wyszedł musi mieć dokładnie przygotowaną powierzchnie, najlepsze jest piaskowanie jeśli chodzi o elementy stalowe, metale kolorowe szkiełkuje się, coś ala piaskowanie ale pyłem szklanym, niepowoduje to chropowatości powierzchni.
Trójkąt / 2006-08-08 09:20:39 /
Ja czarne elementy pomalowałem czarną strukturalną farbą z Novola, Robertas ma też pomalowane tą farbą. Wygląda bardzo fajnie, no i ponoć świetnie się sprawdza...
P.S. - Jeżeli ktoś by chciał to mogę podać dokładną nazwę specyfiku.
Wroniasty / 2006-08-08 15:13:09 /
Wroniasty lepiej wpierw wklej jakieś zdjątka jak to wygląda.
pozdro
Krzysiek_Poznań / 2006-08-08 16:34:45 /
wyjaśniam dokladniej o co mi chodzi. mianowicie jesli chodzi o listwy w okół szyb to chce tylko pociągnć cienką warstwe by nabrało to głębszego koloru, co do elementów plastikowych( oprawki na światła itp.) bo te tez chce zciemnic używam zwyczjnej farby czarnej(niewiem czy dobrze robie ale zobaczymy) co do felg nasz kolega Meits mial sytacje ze po malowaniu proszkowym pająków na powierzchni ukazały się pęcherze, ja chyba skusze sie na malowanie z pistoletu srebrną farbą. interesuje mnie co byście radzili użyć by tylny spojler nie był wyblakły czy cieniutką warstwą farby pędzlem czy jakimś innym środkiem?
Jellon aka Revenge Racer / 2006-08-09 17:21:08 /
jeśli na proszku pojawiły się purchle to oznacza że powierzchnia felg niebyła dokładnie oczyszczona, proszek jest wygrzewany w piecu i jak cokolwiek zostanie ze starej powłoki lakierniczej to potrafi gazować i tworzą się pęcherze.
Trójkąt / 2006-08-09 17:23:40 /
a co z podkładem do plastiku? trzeba to używać czy to ściema?
bo też mam taki kawełek deski rozdzielczej na której ktoś kiedyś nakleił termometr, i oczywiście oderwał się wraz z kawałkiem zewnętrznej plastikowej warstwy.
Planuje to zeszlifować delikatnie, trysnąć podkładem do plastiku, pozniej szpachla w spreju, szliifowanie, i znow ewnetualnie szpachla. I pozniej pomalowac czarnym matem (dekoracyjna farba) i juz sie do tego nie dotykac.
Element jest wielkosci 1x10cm.
2pac / 2006-08-10 15:35:37 /
podkład do plastiku musi byc i daruj sobie szpachle natryskową to wielkie g.....
szkoda tylko czasu i pieniędzy
...::$nuffy (Grześ) / 2006-08-10 21:54:46 /
kiedys takowej szpachlu używałem nie jest najgorsza, ale taniej wychodzi jak masz kompresor i pistolet walnąć grubszym podkładem moim zdaniem,
Jellon aka Revenge Racer / 2006-08-10 23:37:48 /
Pozwolę sobie odkopać ten stary temat, bo mam pytanie do znawców tematu, a wiem, że są tutaj tacy (może mnie nikt nie zje, za ten odkop).
Chcę pomalować element widoczny na zdjęciu, służy do zamykania szyby i jest narażony na obdrapanie przez widoczny metalowy drut. Strasznie mnie drażnią te obdrapania i rudy nalot.
Malowanie proszkowe wystarczy i wytrzyma czy lepiej zastosować inną metodę? Nie musi być koniecznie czarny.
Tomasz [DMI] / 2013-09-27 18:05:59 /