Ostatnio dorwałem Mk1, który nieruszany był od 7lat. Hamulce-tragedia. Czy zaciski/bębny można przeszczepić z Taunusa, Granady? Czy będą pasować?
♠Zoggon♠
/ 2003-01-19 22:59:09 /
Podłącze się do tematu - od czego można dobrać zaciski hamulcowe do Capri mk1 z 1972r, u mnie są zapieczone i raczej nie nadają się do regeneracji (średnica tłoczków - 54mm).
Volkswagen LT, tłoczek 54 x 29 mm
Zgadza się LT ma podobne i pasują , a zapieczone tłoczki wyciągałem wiercąc i gwintując otwór z zewnątrz zacisku . Twarda śruba M6 i po sprawie . Gumki około 20-35pln tłoczek nie pamiętam (jakieś 40 czy 60pln )i heble są .Nawet parę razy uratowały mojego kaprycha przed innymi uczestnikami drogi .
Pozdro
o kurcze !!!
wyciagalem juz naprawde nie jeden zapieczony tloczek
ale zeby go niszczyc to pierwsze slysze !!
hmmm
Wojdat
/ 2006-12-13 10:48:34 /
Jesli tłoczek jest tak zapieczony ze nie chce wyjsc, to napewno nie jest dobry. Ma poscierany chrom i nawet po oczyszczeniu bedzie ciekł lub zapiecze sie od nowa w niedlugim czasie. Wyjmowac mozna tez uderzając zaciskiem np w twardą deskę czy pieniek, tloczek bedzie wylazil siłą bezwladnosci.
Do capri mkI zaciski od granady mkI i masz oryginał. Ale od mkII tez podejdą.
Mysza liil (EM) / 2006-12-13 10:53:56 /
troszke źle się wyraziłem. Tłoczki mają pewne wrzery, pewnie od biedy można ich użyć, gożej jest z zaciskiem, podczas wyciągania tłoczków uszkodziłem jeden zacisk, a mianowicie oderwał się pierścień trzymający uszczelkę.
Wiec od granady 1 i 2 pasują, od czegoś jeszcze podejdą?
granada ma takie same jak taunus i capri. Roznice braly sie z rocznika i wersji. Chlopaki pchali poprostu to co mieli.
Mysza liil (EM) / 2006-12-13 17:44:25 /